Brienne of Tarth

Brienne of Tarth

Gespeeld door Gwendoline Christie

Het enige nog levende kind van Lord Selwyn Tarth. Brienne verkoos een leven als krijger boven haar nobele afkomst. Ze is onderdeel van de Kingsguard van Renly Baratheon, de jongste broer van koning Robert Baratheon. 

Auteur: Jelena Barisic | 19 maart 2019

Brienne of Tarth wordt haar hele leven bespot om haar 'mannelijke' uiterlijk. Ondanks dat ze de laatste overgebleven erfgenaam van House Tarth is, heeft ze om die reden nooit een huwelijksaanzoek gehad. 

Als ze in seizoen 2 een riddertoernooi wint, geeft Renly Baratheon haar een plek in zijn Kingsguard. Brienne is nooit geridderd, maar doet haar best om volgens de normen en waarden van een 'echte ridder' te leven.

Wil je meer weten over Brienne of Tarth? Dan ontkom je niet aan spoilers. Scrol naar beneden om verder te lezen.

Over Gwendoline Christie

Ver voordat Gwendoline Christie (1978) auditie deed voor Game of Thrones, werd ze door fans al getipt voor de rol van Brienne. Met haar 1,91 meter was de Britse actrice volgens velen geknipt om de imposante vrouwelijke krijger te spelen. Voor de rol putte Christie veel uit haar persoonlijke ervaringen: als kind werd ook zij gepest vanwege haar lengte. 

Naast GoT was Christie afgelopen jaren onder meer te zien in Star Wars: The Force Awakens en Star Wars: The Last Jedi. Daarnaast speelde ze een hoofdrol in het tweede seizoen van de prijswinnende politieserie Top of the Lake. 

Trouw aan Catelyn
Brienne wordt in seizoen 2 beschuldigd van de moord op Renly Baratheon. Alleen Catelyn Stark weet dat dit niet klopt: zij was samen met Brienne in Renly's tent toen hij vermoord werd door een 'schaduw van Stannis Baratheon'. In feite is dit duistere magie van de rode priesteres Melisandre

De twee vrouwen ontvluchten Renly's kamp en Brienne zweert trouw aan Catelyn. Later in seizoen 2 krijgt Brienne de opdracht om de door de Starks gevangengenomen Jaime Lannister terug te brengen naar King's Landing, in de hoop dat dit tot de vrijlating van Catelyns dochters Arya en Sansa zal leiden. 

Onwaarschijnlijke vriendschap
De weg naar King's Landing blijkt lang en gevaarlijk, en hoewel Brienne en Jaime elkaar aanvankelijk niet mogen, redden ze verschillende keren elkaars leven. Jaime verliest zelfs zijn hand als hij probeert te voorkomen dat Brienne verkracht wordt door Roose Boltons mannen. 

Na aankomst in King's Landing blijkt dat Catelyn vermoord is tijdens de Red Wedding. Ook is Arya spoorloos. Brienne neemt zich alsnog voor om haar belofte te vervullen en de zusjes Stark veilig terug te brengen naar hun thuis Winterfell. Voordat ze de hoofdstad verlaat, schenkt Jaime haar zijn zwaard, dat gemaakt is van zeldzaam Valyrian staal. Brienne geeft het wapen de toepasselijke naam 'Oathkeeper'. Tegen Briennes zin in stuurt Jaime ook de schildknaap Podrick met haar mee op reis. 

Missie volbracht
Dat Brienne vastbesloten is om Arya en Sansa te beschermen, wil nog niet zeggen dat de zussen daar behoefte aan hebben. Beiden weigeren haar hulp als ze hen na vele omzwervingen tegenkomt. In seizoen 6 komt daar verandering in: ze treft Sansa en Theon Greyjoy aan in de bossen nabij Winterfell, en redt ze van Ramsay Boltons mannen. 

Brienne blijft standvastig aan Sansa's zijde en is er daarom in seizoen 7 getuige van als zij herenigd wordt met Arya en Bran. Nu de overgebleven Stark-kinderen veilig zijn en Brienne haar missie dus volbracht heeft, heeft ze tijd over voor andere zaken. Wordt ze in seizoen 8 eindelijk verliefd op de roodharige wildling Tormund, die overduidelijk hoteldebotel op haar is? En zal Jaime weer aan haar zijde staan, nu hij Cersei Lannister heeft verlaten en uit King's Landing is vertrokken? 

Meer Game of Thrones:

Empty list (select items)