Bran(don) Stark

Bran(don) Stark

Gespeeld door Isaac Hempstead-Wright

De tweede zoon van Ned Stark, Lord of Winterfell, en Catelyn Tully. Hij is vernoemd naar de oudste broer van Ned die door Aerys ' The Mad King' Targaryen werd vermoord.

Auteur: Vicki Blansjaar | 16 juni 2017 | 16.22 uur

De stamboom van de Starks puilt uit van de Brandons, met Brandon 'The Builder' als misschien wel de bekendste: hij bouwde The Wall. Net als zijn broers en zussen heeft Bran een direwolf, die hij de naam Summer heeft gegeven. 

Wil je meer weten over Bran Stark? Dan ontkom je niet aan spoilers. Scrol naar beneden om verder te lezen.

Over Isaac Hempstead-Wright

Bran wordt gespeeld door Isaac Hempstead-Wright (1999), die pas elf jaar was toen hij voor het eerst te zien was in Game of Thrones. 

House Stark

House Stark is een van de grote huizen van Westeros. De Starks hebben een zwarte direwolf als familiewapen. Direwolves zijn extreem grote en intelligente wolven. Aangenomen wordt dat ze zijn uitgestorven maar in het noorden van Westeros gelooft men dat ze nog bestaan, ondanks dat er al 200 jaar geen direwolf gezien is. In seizoen 1 vinden Ned Stark en zijn zoon een nestje van zes direwolves waarvan de moeder is overleden. Alle Stark-kinderen krijgen er een: Grey Wind (Robb), Lady (Sansa), Summer (Bran), Shaggydog (Rickon), Nymeria (Arya) en Ghost (Jon).

House Stark
Gehandicapt

Bran raakt in seizoen 1 door een val van een toren verlamd vanaf zijn middel. Hij was in de toren geklommen en zag door het raam dat Cersei en haar broer Jaime Lannister een romantisch onderonsje hadden. Jaime duwt hem daarom van de toren.

Warg

Na zijn ongeluk ontwikkelt Bran een gave: hij blijkt een warg te zijn en kan zich verplaatsen in dieren. Zo kan hij bijvoorbeeld in zijn eigen direwolf Summer ‘wargen’. Aan het einde van seizoen 4 belooft de Three Eyed Raven hem bovendien dat hij weliswaar nooit meer zal kunnen lopen maar wel zal vliegen. Zal Bran op een dag de controle over de draken van Daenerys over kunnen nemen? 

Later in de serie blijken Bran’s gaven nog sterker dan aanvankelijk gedacht. Hij krijgt de krachten van de Three Eyed Raven en kan onder meer in de toekomst kijken. 

Visioenen

Na de val van Winterfell trekt Bran samen met zijn broertje Rickon, Hodor, Osha, Jojen en Meera Reed (de zoon en dochter van een goede vriend van Ned) naar het noorden om antwoorden te vinden op zijn visioenen.

In een van zijn visioenen komt Bran in seizoen 6 te weten dat zijn halfbroer Jon Snow eigenlijk de zoon is van zijn tante Lyanna, die ontvoerd werd door Rhaegar Targaryen, de zoon van The Mad King.

Bran is vernoemd naar zijn oom Brandon die door Rhaegar Targaryen werd vermoord toen hij zijn zus probeerde te bevrijden. In de flashback over dit moment bij de Tower of Joy ziet Bran ook zijn vader Ned. Als hij hem roept, lijkt Ned hem te horen. Het lijkt er dus op dat Bran mogelijk ook invloed kan hebben op het verleden.