De 5 beste spionagefilms

De 5 beste spionagefilms

Met geheime missies en vette gadgets

Stiekem is het de droom van ons allemaal: een leven als spion. Je ziet jezelf al gaan, met een paraplu die verandert in een geweer. Vet! Zet een van deze films op, en waan jezelf Inspector Gagdet.

Auteur: Rozemarijn Vossen | 15 november 2017 - 10.00 uur

5. Spy

Susan Cooper is een analist bij de CIA en de miskende held achter veel gevaarlijke operaties. Als haar partner (Jude Law) verdwijnt en een topagent (Jason Statham) in opspraak raakt, verruilt ze haar kantoorbaan voor die van infiltrant. Ze begeeft zich in de wereld van wapenhandel om de mensheid voor een ramp te behoeden.

Toen deze film in première ging, was hij eigenlijk nog niet af. De muziek en kleurcorrectie waren nog niet compleet en de credits zaten er nog niet bij. Maar nu wel!

4. Mission: Impossible - Rogue Nation

In deze vijfde film in de Mission Impossible-reeks wordt The Impossible Mission Force (IMF) door de bureaucraten van Washington ontbonden. Dat laat het team echter niet zomaar gebeuren. Hunt (Tom Cruise) stelt een team samen om onder de radar alsnog een spectaculaire missie uit te voeren.

De film creëerde tijdens de opnames al veel buzz toen er foto’s verschenen van Tom Cruise die aan een vliegtuig hing. Tijdens die stunt zaten ze maar liefst 1500 meter in de lucht! Ze hadden tien dagen nodig om die scène van anderhalve minuut te filmen. Cruise staat erom bekend dat hij graag zijn eigen stunts doet en hij wil zichzelf elke film weer overtreffen. Dat is hem deze keer zeker gelukt!

3. Argo

Een waargebeurd verhaal over een geheime CIA-operatie in 1980, waarbij een poging wordt gedaan om zes gegijzelde Amerikaanse diplomaten uit Iran te bevrijden. Zij konden ternauwernood ontsnappen uit de ambassade, maar zijn ondanks hun ontsnapping absoluut niet veilig. CIA-specialist Tony Mendez (Ben Affleck) bedenkt een riskant, maar briljant plan om ze veilig het land uit te krijgen.

Affleck regisseerde de film en speelde ook de hoofdrol van Tony Mendez. Hij kreeg daar wel kritiek op, omdat de echte Mendez van Mexicaanse komaf is en Affleck natuurlijk niet. Mendez gaf zelf aan het geen probleem te vinden en blij te zijn met Affleck’s vertolking. De jury van de Academy Awards dacht daar hetzelfde over: de film won in 2013 de Oscar voor beste film.

2. Kingsman: The Secret Service

De Kingsman is een genootschap van geheim agenten dat wereldwijd opereert. Als zij nieuwe leden zoeken, wordt Eggsy aangedragen. Hij lijkt de gevaarlijke sollicitatieprocedure niet te overleven en valt op het laatste moment af. Maar dan ontdekt hij een bloedstollend complot waar de agenten van de Kingsman bij betrokken zijn. Hij zet alles op alles om alsnog zijn steentje bij te dragen.

Grappig weetje: tijdens één scène loopt de kamer helemaal vol met water. Echter, tijdens de opnames crashten de computers en ging alles mis. Volgens de regisseur acteren de acteurs dus niet dat ze bang waren, ze waren écht doodsbenauwd. En dat was pas de eerste draaidag…

1. Tinker Tailor Soldier Spy

George Smiley (Gary Oldman) moet na een mislukte missie voor de Britse geheime dienst verplicht met pensioen. Maar als een oud-collega een Russische spion blijkt te zijn, wordt hij direct teruggeroepen om hem te ontmaskeren.

Gary Oldman won een Oscar voor zijn rol als George Smiley. Hoewel Oldman dus de beste keuze was, hadden de makers anderhalf jaar nodig om hem te casten. Ze stonden zelfs op het punt de hele productie te cancelen. Mogelijk zullen we Oldman nogmaals zien als George Smiley, als we zijn eigen woord mogen geloven.

Tinker Tailor Soldier Spy is nu te zien bij Ziggo Movies & Series.