De 5 beste Oscarfilms

De 5 beste Oscarfilms

Van de afgelopen decennia

Je vrienden noemen jou wel eens Peter R. De Vries, want je zit het liefst met een notitieblokje op schoot mee te schrijven tijdens een detectivefilm. Deze films zijn voor jou gemaakt!

Auteur: Gaby Verseveldt| 28 november 2017 - 11.25 uur

5. Life of Pi

De zestienjarige Piscine Patel groeit op in de dierentuin van zijn ouders. Wanneer zijn familie het land verlaat, gaan alle dieren mee op een groot schip. Maar het schip vergaat en Pi komt met een Bengaalse tijger terecht op een reddingssloep. De strijd om te overleven begint dan pas echt. 

Regisseur Ang Lee pakte de Oscar voor beste regisseur. Het was voor het eerst in zeven jaar dat de winnaar van de Oscar voor beste regisseur niet ook het beeldje voor beste film won. Toch won Life of Pi in 2013 in totaal vier Oscars: beste regisseur, beste originele muziek, beste visuele effecten en beste camerawerk.

4. Forrest Gump

Drie decennia lang volgen we de wereldgeschiedenis en het alledaagse Amerika door de ogen van Forrest Gump. Zijn sportcarrière, zijn tijd in het leger van Vietnam en het ontmoeten van zijn ware liefde tijdens zijn huldiging op het Witte Huis.

Tom Hanks speelt de rol van Forrest Gump en dat heeft hem geen windeieren gelegd. Hij kreeg geen salaris voor de film, maar nam genoegen met een percentage van de opbrengst. Dat leverde hem ruim 40 miljoen dollar op. En natuurlijk de Oscar voor beste acteur. Verder won Forrest Gump in 1995 de Oscars voor: beste film, beste regisseur, beste bewerkte scenario, beste montage en beste visuele effecten.

3. Chicago

Koorzangeres Roxie Hart en voormalig ster Velma Kelley hebben één ding gemeen: ze zijn allebei moordenaars. Als Roxie het begint te maken is het afgelopen met de roem van Velma. Er ontstaat een hevige strijd om de aandacht van de pers, en om die van hun gezamenlijke advocaat Billy Flynn.

Chicago is de eerste musical sinds 1968 die de Oscar voor beste film won. Naast de Oscar voor beste film won Chicago in 2003 nog vijf Oscars: beste vrouwelijke bijrol voor Catherine Zeta-Jones, beste kostuumontwerp, beste montage, beste production design en beste geluid.

Was tot kort geleden te zien bij Ziggo On Demand

2. Slumdog Millionaire

De jonge wees Jamal Malik doet mee aan de Hindi versie van ‘Who Wants to be a Millionaire’. Als hij nog maar één vraag verwijderd is van de hoofdprijs, wordt hij gearresteerd. De politie denkt dat hij de boel aan het oplichten is. Vastberaden zijn onschuld te bewijzen vertelt Jamal verhalen over de krottenwijken waar hij opgroeide en zijn vroegere liefde. 

Voor acht Oscars genomineerd en er zeven mee naar huis nemen; dat gebeurde Slumdog Millionaire. In 2009 kreeg de film de Oscars voor: beste bilm, beste regisseur, beste originele muziek, beste bewerkte scenario, beste camerawerk, beste montage en beste geluid.

1. Titanic

Rose DeWitt Bukater wordt gedwongen zich met Cal Hockley te verloven. Tijdens de eerste tocht over de Atlantische Zee van de Titanic, besluit ze zelfmoord te plegen. Ze wordt gered door Jack Dawson en een hartstochtelijke liefde groeit.

Titanic is een van de drie films met de meeste Oscars: elf beeldjes gingen er in 1998 mee naar huis. Hier komen ze: best film, beste regisseur, beste originele muziek, beste camerawerk, beste montage, beste visuele effecten, beste production design, beste kostuumontwerp, beste geluid en beste geluidseffecten.