De 5 beste misdaadfilms

De 5 beste misdaadfilms

Om jouw inner detective aan het werk te zetten

Je vrienden noemen jou wel eens Peter R. De Vries, want je zit het liefst met een notitieblokje op schoot mee te schrijven tijdens een detectivefilm. Deze films zijn voor jou gemaakt!

Auteur: Rozemarijn Vossen | 8 november 2017 - 10.00 uur

5. Kill Bill Vol.1

Een zwangere bruid ligt gewond in een kapel in Texas. Ze is aangevallen door de Deadly Viper Assassination Squad, een groepje moordenaars waar zij ooit deel van uitmaakte. Vier jaar later ontwaakt zij uit een coma en gaat ze op zoek naar wraak op haar voormalige collega’s.

In deze keiharde film van Quentin Tarantino speelt Uma Thurman de hoofdrol. Een duo dat in Pulp Fiction al een gouden match bleek te zijn. Tijdens de opnames van Pulp Fiction kwamen Thurman en Tarantino op het idee voor Kill Bill. Zij was ook de enige die hij wilde voor de rol, en hij moest zelfs opnames van de film uitstellen toen Thurman zwanger raakte.

4. The American

George Clooney speelt Jack, een huurmoordenaar en geweermaker. Als een van zijn klussen niet helemaal verloopt zoals gepland, besluit hij uit het vak te stappen. Maar dat laat zijn voormalig werkgever niet zomaar gebeuren, want er moet nog een laatste klus geklaard worden.

Omdat het karakter van Clooney weinig tekst heeft, liet regisseur Anton Corbijn hem vaak kauwgom kauwen in de scènes. Hierdoor zou hij geen statisch gezicht hebben. Eigenlijk is het ook een ode aan spaghettiwesterns, waarin Clint Eastwood vaak hetzelfde deed met pruimtabak.

3. Gone Baby Gone

In dit regiedebuut van Ben Affleck volgen we een privédetective, die samen met zijn partner onderzoek doet naar de verdwijning van een jong meisje. Hoe verder zij in het onderzoek komen, hoe meer de grens tussen privé en werk vervaagt.

Deze film heeft een persoonlijk randje voor Ben. Voor de hoofdrol castte hij namelijk zijn broer Casey Affleck. De film speelt zich af in Boston, waar Ben en Casey vandaan komen. Ben koos er ook voor om geen figuranten te casten, maar gewoon de locals uit Boston te gebruiken.

2. Drive

We volgen ‘driver’ Ryan Gosling als koele automonteur, die er wat dubieuze bijbaantjes op nahoudt. Hij wordt verliefd op zijn buurvrouw en doet alles om haar te beschermen. Wanneer haar man uit de gevangenis komt, voelt Gosling zich verplicht om een duistere klus met hem te doen.

Laat je niet door de trailer misleiden, want ondanks de snelle auto’s is deze film is Drive zeker geen film zoals The Fast and the Furious. Eén vrouw was daar zelfs zo door teleurgesteld, dat ze besloot de filmmakers aan te klagen.

1. Sicario

De idealistische FBI-agente Kate Macer, ijzersterk neergezet door Emily Blunt, wordt op een missie naar Mexico gestuurd. Daar moet zij een invloedrijke, gevaarlijke drugsbaas uitschakelen. Ze wordt als een pion in de drugsoorlog gebruikt, en komt erachter dat haar idealen misschien niet heilig zijn.

Emily Blunt moest flink trainen voor deze rol. Dat is extra knap, omdat de opnames slechts vier maanden na de geboorte van haar dochter begonnen. Ook knap: Roger Deakins (Director of Photography) pakte zijn 13e Oscar-nominatie met Sicario. Hij won er echter nog nooit een en ook deze ging aan zijn neus voorbij.