De 5 films met de beste make-up bij Ziggo On Demand

De 5 films met de beste make-up

Die je bij Ziggo On Demand kunt zien

Een acteur twintig jaar ouder laten lijken, of een paar perfect geplaatste blauwe strepen op een gezicht. Het werk van make-upartiesten is onmisbaar voor een goede film.

Auteur: Gaby Verseveldt | 28 maart 2018 - 11.35 uur

Je ziet ze eigenlijk nooit, behalve op de aftiteling. Maar het werk van make-upartiesten is onmisbaar. Zo onmisbaar, dat er sinds 1981 een Oscar voor Best Makeup and Hairstyling wordt uitgereikt. In dat jaar kreeg The Academy namelijk veel klachten. Mensen vonden dat het make-upwerk in The Elephant Man zó goed was dat het een aparte Oscar verdiende.

En als er een aparte Oscar voor is, verdienen ze natuurlijk ook een eigen top 5. Daarom zie je hier 5 films die een Oscar voor Best Makeup and Hairstyling wonnen en die je allemaal bij Ziggo On Demand kunt zien.

5. Braveheart

Na zijn terugkeer uit het buitenland en de moord op zijn kersverse bruid, slaagt William Wallace erin om zijn volk en de plaatselijke nobelen ervan te overtuigen dat er slechts één hoger doel bestaat in het leven: vrijheid! Ze trekken ten strijde tegen de wrede Engelse koning Edward I. Na een paar bloedige veldslagen lijkt hij in zijn opzet te zullen slagen...

De make-up van Braveheart is wereldberoemd: de blauwe strepen op het gezicht van de vrijheidsstrijders. Het was een idee van de grimeurs, die de verf maakten uit pastelballetjes uit de wede-plant. 

4. The Grand Budapest Hotel

Tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog is The Grand Budapest Hotel een gerenommeerd Europees hotel. Hier zwaait de legendarische conciërge Gustave de scepter. Tegen de achtergrond van een dramatisch veranderend Europa krijgt hij te maken met de diefstal en opsporing van een Renaissance-schilderij van onschatbare waarde en de strijd om een aanzienlijk familiefortuin. Gelukkig kan Gustave rekenen op de steun en vriendschap van de piccolo Zero Moustafa, die hij als jonge protegé onder zijn vleugels neemt.

Voor deze film was geen extreem groot budget. Maar voor de make-up van actrice Tilda Swinton werd alles uit de kast getrokken. Zij moest ruim 5 uur in de bij de visagie zitten om te transformeren naar een 90-jarige dame. 

3. Dallas Buyers Club

Ron Woodroof wordt ontslagen uit het ziekenhuis wanneer bij hem aids wordt geconstateerd. De dokters geven hem nog één maand te leven, maar Ron accepteert dat niet. Hij begint met het smokkelen van illegale alternatieve medicijnen om zichzelf en zoveel mogelijk andere aidspatiënten een betere kans te geven.

Een buitengewoon budget van maar liefst 250 dollar was begroot voor de make-up in Dallas Buyers Club. Ja, dat is nogal weinig. Op alles moest dus bezuinigd worden. Zo werd de schilferige huid van de aidspatiënten geschminkt met maismeel. Toch was het resultaat heel realistisch. En het werk werd beloond met een Oscar. 

2. Lemony Snicket’s A Series of Unfortunate Events

Violet, Klaus en Sunny Baudelaire zijn drie intelligente kinderen. Ze krijgen te horen dat hun ouders zijn omgekomen in een brand. Het enorme fortuin dat de ouders hebben achtergelaten krijgen de drie pas wanneer het laatste kind oud genoeg is. Ze komen te wonen bij Oom Olaf, een gierig familielid dat probeert het fortuin te stelen en voor zichzelf te houden.

Het meeste werk voor de make-upartiesten zit natuurlijk in het uiterlijk van Jim Carrey, als Count Olaf. Hij kreeg een nepneus, een teruggetrokken haargrens en werd een paar jaar ouder gemaakt. Jim Carrey zat elke dag ruim drie uur in de make-up.  

1. The Curious Case of Benjamin Button

Benjamin Button wordt geboren onder ongewone omstandigheden. Hij komt namelijk als een oud, gerimpeld mannetje ter wereld en wordt steeds jonger. Als bejaarde man sluit hij vriendschap met een meisje, Daisy. Naarmate Daisy ouder wordt en Benjamin jonger, worden ze verliefd op elkaar. Overleeft hun relatie de tijd?

Je zou zeggen dat de make-up van Brad Pitt voor de make-up artiesten een hoofdpijndossier was, maar de looks van actrice Cate Blanchet doen daar niet voor onder. Vanwege haar hoge jukbeenderen moest zij maar liefst veertien protheses dragen, om rimpels te creëren. Een terechte Oscarwinnaar, wat ons betreft!