De 5 beste waargebeurde films

De 5 beste waargebeurde films

Films gebaseerd op echte verhalen

Het is soms moeilijk te geloven hoeveel films gebaseerd zijn op levensechte verhalen. Misschien weet je van sommige films niet eens dat ze gebaseerd zijn op echte gebeurtenissen.

Auteur: Marije van Haarlem | 29 mei 2018 - 10.30 uur

We kennen het allemaal: wanneer een film begint met ‘based on a true story’, weet je dat je vaak naar een bijzondere film gaat kijken. Met deze top vijf ontdek je de mooiste en de meeste absurde waargebeurde verhalen die op film zijn vastgelegd. 

5. Molly’s Game

Molly’s Game is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Olympisch skiester Molly Bloom. Na een slechte prestatie op de Spelen kiest Molly een andere carrière. Ze ontpopt zich tot beruchte Poker Princess en organiseert pokeravonden voor Hollywoodsterren, politici en de Russische maffia.

De film ging in première in Canada, waar de film werd opgenomen. De echte Molly Bloom miste de première bijna omdat ze is verbannen uit Canada. Ze kreeg tijdelijk toegang voor de première.

4. Cool Runnings

Deze filmklassieker uit de jaren ’90 gaat over de droom van een groep Jamaicanen om mee te doen aan de Olympische Winterspelen in 1988. Derice Bannock heeft door een ongeluk zijn kansen verspeeld om Olympisch atleet te worden, dus gaat hij op zoek naar een alternatief. Wanneer de Amerikaan Irv Blitzer (John Candy) zijn pad kruist, verzamelt hij een bobsleeteam om tegen alle kansen in mee te dingen voor een medaille op de Olympische Spelen.

Hoewel de film gebaseerd is op een waargebeurd verhaal, is er nog flink gesleuteld aan het scenario. In de film krijgt het bobsleeteam te maken met flink wat onsportieve collega’s, terwijl in werkelijkheid de Jamaicanen op de Spelen met open armen werden ontvangen. 

3. The Disaster Artist

The Disaster Artist is gebaseerd op het leven van schrijver en regisseur Tommy Wiseau. Hij is de maker van een van de slechtste films ooit, The Room uit 2003, die nu een cultstatus heeft bereikt. James Franco speelt de rol van Tommy, die maar één ding wil: doorbreken in Hollywood.

James Franco nam net als Tommy Wiseau in The Room zowel de regie als de hoofdrol op zich om het leven van Wiseau zo goed mogelijk te vertellen. Om The Disaster Artist te promoten, huurde hij exact hetzelfde billboard op Highland Avenue in Los Angeles dat Wiseau vijf jaar lang huurde om The Room te promoten.

2. Argo

In 1979 worden tientallen Amerikaanse diplomaten gegijzeld tijdens de Iraanse gijzelingscrisis, maar zes mannen weten te ontsnappen. CIA-agent Tony Mendez bedenkt een ingenieuze dekmantel om de zes diplomaten uit Iran te smokkelen: ze gaan undercover als fictieve filmploeg van de verzonnen film ‘Argo’.

Bijzonder is dat alle feiten van de daadwerkelijke gijzeling nooit volledig naar buiten waren gebracht, totdat de film uitkwam. ‘Argo’ werd in Iran een enorm succes en mocht ook nog eens drie Oscars op zijn naam zetten. Uiteindelijk is er geen enkele scène gefilmd in Iran, maar wél in het echte hoofdkwartier van de CIA. 

1. 12 Years a Slave

Solomon Northup (Chiwetel Ejiofor) woont met zijn vrouw en kinderen in Saratoga, New York, wanneer hij wordt ontvoerd en verkocht als slaaf. Niemand luistert naar hem wanneer hij beweert een vrij man te zijn. Terwijl hij als slaaf vreselijke dingen meemaakt in 19e-eeuws Noord-Amerika, droomt hij van een terugkeer naar huis.

Regisseur Steve McQueen wilde al een tijd een film maken over slavernij, tot hij de biografie van Solomon Northup las. Gechoqueerd dat hij nog nooit van Northup gehoord had, besloot hij om die biografie als uitgangspunt voor de film te nemen. Het was een match made in heaven: McQueen sleepte drie Oscars binnen met zijn vertolking van het bizarre waargebeurde verhaal.