De 5 beste Scandinavische series

De 5 beste Scandinavische series

Veul liker å lese dette Best of!

Oke, wij moeten duidelijk nog even werken aan onze Scandinavische talenknobbel. Gelukkig kan dat met deze 5 pareltjes uit het noorden.

Auteur: Gaby Verseveldt | 16 januari 2018 - 15.30 uur

5. Monster

Een lokale politieagent zit samen met een toprechercheur achter een seriemoordenaar aan. Dat gaat niet soepel, want de twee zijn zo verschillend, dat ze soms meer met elkaar bezig zijn dan met de zaak. Monster is niet Deens of Zweeds, maar Noors. Eigenlijk waren ze bij de Noorse omroep NRK van plan om zich minder op crimeseries te focussen, maar het script was te goed om te laten liggen. 

4. Alex

De corrupte agent Alex Leko schiet per ongeluk zijn partner neer tijdens een vuurgevecht. Hij besluit zijn leven te beteren en verbreekt het contact met de plaatselijke misdaadbaas. Maar dat gaat niet zo makkelijk als hij zou willen.

De rol van Alex lijkt de Bosnische acteur Dragomir Mrsic op het lijf geschreven. Hij heeft zelf ook een bijzonder verleden. Nadat hij betrokken was bij een bankoverval, heeft hij ruim drie jaar in de gevangenis gezeten. Daar bestudeerde hij het boeddhisme en toen hij vrij was opende hij een sportschool.

3. Dicte

Deze detectiveserie draait om misdaadverslaggeefster Dicte Svendsen. Ze werkt bij de lokale krant in Aarhus, in Denemarken. Dicte is niet bang om grenzen te overschrijden in haar zoektocht naar de waarheid. Daardoor lost zij misdaden soms sneller op dan het lokale rechercheteam, die Dicte niet uit kunnen staan.

De Deense actrice Iben Hiele speelde ooit in de succesvolle film High Fidelity en kon auditie doen voor Lord of the Rings. Die kans liet ze aan zich voorbijgaan, omdat ze haar familie niet te lang wil missen. Gelukkig heeft ze met Dicte een enorm internationaal succes.

2. Springvloed

Olivia Rönning krijgt op de politieacademie een cold case voorgeschoteld van de gruwelijke moord op een zwangere vrouw. Ze raakt geobsedeerd door de zaak, waar haar vader ook aan gewerkt heeft. Olivia zoekt contact met een oude rechercheur, die tegenwoordig dakloos is.

Het eerste seizoen van Springvloed was een groot succes in Zweden, maar zeker ook daarbuiten. Vooral vanwege het feit dat Olivia een vrij gewone vrouw is, ten opzichte van de vrouwen in veel andere Scandinavische series.

1. The Bridge

Deze crimeserie draait om de samenwerking tussen de rechercheteams van Malmö en Kopenhagen. Alle zaken spelen zich namelijk af op of rond de Sontbrug, die Denemarken en Zweden met elkaar verbindt.

Het eerst seizoen kreeg meerdere remakes. Een van die remakes is het Brits-Franse The Tunnel, waarin het lijk niet wordt gevonden op de Sontbrug, maar in de Eurotunnel. Er bestaat ook een Amerikaanse remake, die zich afspeelt op de grensovergang tussen El Paso en Juáres. 

The Bridge S1-S3 zie je vanaf mei weer bij Ziggo Movies & Series.