De 5 beste plottwists

De 5 beste plottwists

Die je niet ziet aankomen

Bij sommige films weet je al na 1 minuut hoe het afloopt. Maar er zijn ook genoeg films met een bizarre plottwist. Deze 5 films laten je in verwarring achter. No worries: deze hele blog is spoilervrij.

Auteur: Gaby Verseveldt | 9 januari 2018 - 11.00 uur

5. The Wall

Twee Amerikaanse soldaten zijn in Irak. Op een dag wordt een van hen neergeschoten door een sluipschutter. De ander rent voor zijn leven en zoekt dekking achter een muur. Daar krijgt hij contact met de vijand en probeert achter diens locatie te komen.

The Wall is een hele minimalistische film, met slechts drie castleden. Een van hen, John Cena, speelt de gewonde soldaat. Hij ligt bijna de hele film op de grond. Cena was de meeste draaidagen niet eens op de set aanwezig.

4. Black Swan

Balletdanseres Nina maakt deel uit van een balletgezelschap waarbinnen hevige concurrentie heerst. Als de hoofdrol in het Zwanenmeer-ballet vrijkomt, doet Nina er alles aan om die rol te bemachtigen. Vooral de mentale strijd die ze daarvoor met zichzelf moet voeren is extreem.

Nathalie Portman volgde een jaar lang intensieve ballettraining voor haar rol in Black Swan. Dat betaalde ze zelf, totdat er een financier gevonden was voor de film. De rol leverde haar twee mooie dingen op: een Oscar voor Beste Actrice, en haar man: choreograaf en danser Benjamin Millepied.

3. Enemy

Adam (Jake Gyllenhaal) heeft een saaie baan en een uitgebluste relatie. Maar dan ontdekt hij een acteur die sprekend op hem lijkt. Door de ontdekking van deze mysterieuze dubbelganger neemt zijn leven een bizarre wending.

De acteurs uit de film van Denis Villeneuve moesten een contract tekenen, waarin staat dat ze bepaalde thema’s uit de film niet mogen bespreken. Dat vinden fans erg jammer, want door het complexe verhaal gaan er veel verschillende theorieën over de dubbelgangers rond op internet.

2. Gone Girl

Nick en Amy Dunne zijn vijf jaar getrouwd, als Nick twijfels krijgt over de stabiliteit van zijn huwelijk. Hij gaat naar zijn tweelingzus voor advies. Als hij de volgende ochtend terugkeert naar huis blijkt Amy verdwenen. Hij schakelt de politie in en een onderzoek volgt. Nick houdt bij hoog en laag vol dat hij zijn vrouw niet vermoord heeft, maar alle aanwijzingen wijzen naar een persoon: Nick.

Reese Witherspoon kocht in 2012 alle rechten voor de film en wilde zelf de hoofdrol spelen. Na een gesprek met regisseur David Fincher vond zij zichzelf echter toch niet geschikt genoeg. De rol van Amy wordt daarom gespeeld door Rosamund Pike, die een Oscarnominatie in de wacht sleepte.

1. Fight Club

Kantoormedewerker Jack ontmoet de zeepmaker Tyler Durden. Samen richten ze vechtclubs op: groepen mannen die genoeg hebben van de huidige maatschappij en hun woede en angsten kwijtraken door met elkaar te vechten. Wanneer de vechtclubs uitgroeien tot georganiseerde vechtmachines, loopt het volledig uit de hand.

De kans is groot dat de Fight Club al gezien hebt. Maar is het je opgevallen dat in letterlijk iedere scène een Starbucks-beker te zien is? Nee? Kijk dan de film nog een keer en zie of je ze allemaal kunt vinden.