De 5 beste gangsterfilms

De 5 beste gangsterfilms

Voor een avondje tussen de badboys

We zetten deze keer een bijzondere groep professionals in het zonnetje: gangsters. Met maffia- en bendeleden is er altijd iets te beleven. Daarom hebben we vijf gangsterfilms uitgekozen die je zeker niet zullen vervelen.

Auteur: Rozemarijn Vossen | 27 juni 2018 - 17.00 uur

5. Patser

Patser gaat over vier ambitieuze drugsdealers uit Antwerpen. De vrienden besluiten een cokedeal te saboteren en de drugs zelf te verpatsen. Dat gaat niet helemaal zoals gepland. De badboys raken verzeild in een bendeoorlog tussen Amsterdam, Antwerpen en Marokko.

De film speelt zich grotendeels af in Antwerpen en dat is niet zo gek. De stad staat namelijk bekend als de cocaïnehoofdstad van Europa. Omdat de naam Patser niet goed bleef hangen in het buitenland, is de film daar omgedoopt naar Gangsta.

4. Wolf

Wolf gaat over een kickbokser uit een grauwe achterstandswijk. Na een gevangenisstraf moet hij zijn leven weer op de rails zien te krijgen. Zijn vechttalent is het enige wat hij heeft. De georganiseerde misdaad is verleidelijk en dat kan natuurlijk alleen maar misgaan.

Hoofdrolspeler Marwan Kenzari won een Gouden Kalf voor zijn rol in de film. Volgend jaar zie je hem naast Will Smith schitteren op het witte doek. Hij speelt namelijk Jafar in de nieuwe live-action versie van Aladdin. Dat is nog eens promotie maken.

3. The Departed

Colin Sullivan (Matt Damon) werkt voor de grote en beruchte gangster Frank Costello (Jack Nicholson). Hij krijgt de opdracht te infiltreren in het politiekorps van Boston. Tegelijkertijd werkt undercoveragent Billy Costigan (Leonardo DiCaprio) zich op in de wereld van Costello en probeert zijn vertrouwen te winnen. Wat volgt is een gevaarlijk kat-en-muisspel.

The Departed won een Oscar voor Beste Film. Dat had regisseur Martin Scorsese niet verwacht: hij vond de film te hard en te gewelddadig om in aanmerking te komen voor de prijs. Het ‘f’-woord valt maar liefst 238 keer in de film. 

2. The Godfather

We kennen allemaal wel The Godfather, al is het maar om de uitspraken die we in ons dagelijks leven gebruiken. Don Vito Corleone staat aan het hoofd van een maffiafamilie in New York. Als een gangster van een andere familie besluit drugs te gaan verkopen in de hele stad, ontstaan er problemen.

Een van de bekendste scènes uit de film is die met het paardenhoofd in bed. De schreeuw van Jack Woltz op de ochtend dat hij het hoofd van het renpaard vindt, is nagenoeg echt. Tijdens de repetities werd er geoefend met een nephoofd. Acteur John Marley wist niet dat hij met een echt paardenhoofd onder de lakens zou liggen.

1. Jackie Brown

Een Tarantino-film kan natuurlijk niet ontbreken in deze gangsterlijst. Actrice Pam Grier speelt Jackie Bron, een stewardess die gepakt wordt als ze geld smokkelt voor een wapenhandelaar. Ze maakt een deal met de politie, maar probeert uiteindelijk beide partijen tegen elkaar uit te spelen om er zelf flink aan te kunnen verdienen.

Jackie Brown was op dat moment de eerste Tarantino-film die geen Oscar binnensleepte. Samuel L. Jackson noemde de film de beste Tarantino-film ooit. Daar was de regisseur zelf nog niet zo zeker van. Om de reactie van het publiek te peilen, bracht hij de eerste paar weken na de première door in het Magic Johnson Theatre. Hij heeft de film daar dertien keer gezien.

Hoe kan ik films en series kijken bij Ziggo?
Hoe kan ik films en series kijken bij Ziggo?

De mogelijkheden op een rij 

Bij Ziggo kun je eenmalig films huren, vers uit de bioscoop. Of kijk zo vaak je wilt films en series als onderdeel van een abonnement. Hoe het precies werkt?