De 5 beste futuristische films en series bij Ziggo On Demand

De 5 beste futuristische films en series

Die je in 2018 nog moet gaan kijken

Een kijkje in de toekomst van de mensheid, met robots, virtual reality, ruimtereizen en artificial intelligence: dat wil je!

Auteur: Gaby Verseveldt | 3 april 2018 - 14.18 uur

2018 is leuk hoor, maar wat gebeurt er over 20 jaar? Of nog verder in de toekomst? Er zijn veel films en series die antwoord proberen te geven op deze vraag. Sommige realistisch, andere ronduit angstaanjagend.

In deze lijst vind je de vijf beste futuristische films en series. Je kunt ze niet met elkaar vergelijken, want ze zijn allemaal uniek in hun soort. Het enige wat ze met elkaar gemeen hebben, is dat je ze allemaal kunt zien bij Ziggo On Demand.

5. Valerian

In de 28ste eeuw zijn speciale agenten Valerian en Laureline een team dat de orde in de menselijke gebieden handhaaft. De twee gaan op missie naar de wonderbaarlijke stad Alpha. Maar een duistere kracht in het centrum van Alpha bedreigt het vredige leven in de 'Stad van Duizend Planeten'. In een race tegen de klok moeten Valerian en Laureline deze verwoestende bedreiging identificeren om zo niet alleen Alpha, maar ook de toekomst van het hele universum veilig te stellen.

In de film zie je ruim 3000 special effects. Uitermate geschikt voor 3D, zou je misschien denken. Maar nee, 3D-camera’s zijn veel te zwaar voor de manier van filmen waar regisseur Luc Besson voor heeft gekozen. Pluspunt: nu kun je de film zonder suf 3D-brilletje bekijken. 

4. Blade Runner 2049

Dertig jaar na de gebeurtenissen in de eerste film ontdekt een nieuwe Blade Runner, LAPD-agent K, een verborgen geheim. Dat geheim kan wat nog overblijft van de huidige maatschappij mogelijk in chaos doen verzinken. De ontdekking van K leidt tot een zoektocht naar Rick Deckard, een voormalige Blade Runner die nu dertig jaar vermist is.

De film was nog maar net te zien, of recensenten bombardeerden de film tot ‘instant klassieker’ en een ‘meesterwerk’. Alle lof dus voor regisseur Denis Villeneuve, die in Blade Runner 2049 trouw blijft aan de duistere, hypnotiserende sfeer van het origineel.

3. The Maze Runner

Wanneer Thomas wakker wordt, zit hij met een groep jongens gevangen in een gigantisch labyrint dat voortdurend verandert. Van de buitenwereld herinnert hij zich niets meer, behalve vreemde dromen over een mysterieuze organisatie genaamd W.C.K.D. Thomas verzamelt fragmenten van zijn verleden met aanwijzingen die hij in het labyrint vindt. Met die aanwijzingen moet hij samen met de andere 'renners' een manier zien te vinden om te ontsnappen.

Ter voorbereiding op de opnames van The Maze Runner verbleven de acteurs een week in de ‘glade’, het stukje natuurgebied midden in het labyrint. Ze leerden zelf gereedschappen maken en schuilplaatsen bouwen met materialen uit de omgeving en bleven er zelfs een nacht slapen. Een betere voorbereiding is er bijna niet.

2. Avatar

Jake Sully is een verlamde oorlogsveteraan in de toekomst, die met enkele anderen naar de maan Pandora wordt gebracht. De mensheid wil daar waardevolle grondstoffen uit de grond halen. Deze planeet wordt echter bewoond door de Na'vi, een mensachtig ras met hun eigen taal en cultuur. De Na'vi doen er alles aan zich te beschermen tegen de mensen. Sully raakt betrokken bij hun vrijheidsstrijd, en wordt ook verliefd op één van hen.

Het maken van Avatar was een meer-dan-tien-jarenplan. Al in 1994 startte regisseur James Cameron met de ontwikkeling van de film, maar toen waren de special effects niet te betalen. Uiteindelijk verscheen de film pas in 2009. Avatar is met 162 minuten een lange zit, maar we beloven je: het is de moeite waard.

1. Westworld

Westworld gaat over een fictieve wereld waar een technologisch geavanceerd wildwest-themapark bevolkt door wordt androids, hosts genaamd. Zij laten duurbetaalde wensen uitkomen van bezoekers, en dat zijn mensen. En die bezoekers willen nogal wat: tot plunderen en moorden aan toe! Maar als de intelligentie van de hosts groeit en ze beginnen te snappen wat hun lot is, komen ze in opstand.

Wij zijn niet de enige fans van Westworld, de serie wordt wereldwijd bejubeld. Internationale beoordelingssites als Rotten Tomatoes en IMDB zijn lyrisch. Het eerste seizoen brak alle kijkrecords, zelfs die van Game of Thrones. Seizoen één kun je nu al helemaal zien, seizoen twee zie je vanaf 23 april.