De 5 beste films met Gary Oldman

De 5 beste films met Gary Oldman

Die je bij Ziggo kunt zien

Je hebt acteurs en je hebt Gary Oldman. Deze Britse acteur is fenomenaal. Tijd om hem te eren met zijn eigen top 5.

Auteur: Gaby Verseveldt | 27 februari 2018 - 14.28 uur

Acteurs zijn er in alle soorten en maten. Sommigen vallen op door hun extravagante lifestyle. Anderen blinken uit door subliem acteerwerk. De Britse acteur Gary Oldman valt duidelijk in de laatste categorie.

Want zo onopvallend als hij is als persoon, zodra de camera’s draaien is hij fenomenaal. Welke rol hij ook speelt, hij speelt deze altijd vol overgave. Zie Gary Oldman aan het werk in deze vijf films bij Ziggo On Demand.

5. The Dark Knight

Batman is nog steeds bezig om de georganiseerde misdaad voor eens en voor altijd uit te roeien in Gotham. Al snel valt hij ten prooi aan een opkomend misdadig meesterbrein, dat The Joker genoemd wordt. The Joker dwingt Batman bijna de grens tussen held en wreker over te gaan.

Gary Oldman speelt de rol van James ‘Jim’ Gorden. Een kleine rol, maar onmisbaar voor het verhaal. Filmrecensenten noemden de rol van Oldman het beste acteerwerk in de film en pleitten voor een Oscarnominatie. Die kreeg hij helaas niet. Wel kreeg hij 3 miljoen dollar.

4. The Hitman's Bodyguard

's Werelds beste huurmoordenaar besluit het roer om te gooien en te getuigen tegen zijn voormalige werkgever bij het Internationaal Strafhof in Den Haag. Zijn oud-werkgever is de corrupte, moordzuchtige ex-president van een Oost-Europees land, met een enorm arsenaal aan huurlingen tot zijn beschikking. Die zal er alles aan doen om de getuigenis tegen te houden.

Als geen ander kan Gary Oldman accenten opzetten. In The Hitman’s Bodyguard speelt hij de ex-president van Wit-Rusland, en kan hij zijn Oost-Europese accent uit Child 44 dus weer afstoffen.

3. Harry Potter and the Prisoner of Azkaban

Twaalf jaar zat Sirius Zwarts opgesloten in de tovenaarsgevangenis Azkaban, omdat hij betrokken zou zijn geweest bij de dood van Harry Potters' ouders. Met de hulp van zijn vrienden Ron en Hermelien probeert Harry de mysteries rond de verdwijning van zijn ouders te ontsluieren.

De rol van mysterieuze schurk past Gary Oldman misschien wel het beste. Dat is in ieder geval zo in zijn rol als Sirius Zwarts. Hij heeft zelfs meegedacht over het uiterlijk van de tovenaar, dat geïnspireerd is op Russische gevangenisgangs.

2. Darkest Hour

Binnen enkele dagen nadat hij de premier van Groot-Brittannië is geworden, staat Winston Churchill voor een lastige opgave: een vredesverdrag afsluiten met Nazi-Duitsland of vechten voor de idealen en vrijheid van een natie. Wanneer de Duitsers bezig zijn West-Europa te bezetten, doet Churchill, ondanks weerstand binnen zijn eigen partij, een poging de loop van de wereldgeschiedenis te veranderen.

Een Golden Globe is al binnen, en nominaties voor de Oscars ook. Maar als je Darkest Hour ziet, herken je Gary Oldman bijna niet. Hij draagt veel make-up en protheses om in de huid van Winston Churchill te kruipen.

1. Tinker Tailor Soldier Spy

In de sombere dagen van de Koude Oorlog geniet de spionage veteraan George Smiley (Gary Oldman) van de Britse geheime dienst van zijn pensioen. Wanneer blijkt dat een oud-collega van Smiley een Russische spion is, wordt hij teruggeroepen door MI6 en gevraagd de spion op te sporen.

Verwacht geen standaard oorlogs- of actiefilm, want dat is Tinker Tailor Soldier Spy absoluut niet. Verwacht wel Gary Oldman als meesterspion George Smiley; de rol die hem zijn eerste Oscarnominatie opleverde.