De 5 beste Disneyklassiekers

De 5 beste Disneyklassiekers

Die je bij Ziggo Movies & Series kunt zien

Wie is er niet groot geworden met Disneyfilms? Of je nou een klein, schattig meisje was of een stoere, opgroeiende kerel: je had vast een favoriet die je doet denken aan vroeger. Van alle Disneyklassiekers zijn dit onze vijf favorieten. En je ziet ze allemaal bij Ziggo Movies & Series.

Auteur: Rozemarijn Vossen | 4 juli 2018 - 15.30 uur

5. Aladdin

Aladdin is een jongen van de straat die samen met zijn aapje Abu in een druk dorp woont. Als prinses Jasmine het leven in het paleis zat is, besluit ze zich onder het volk te mengen. Ze ontmoet Aladdin en hij wordt verliefd op haar. En hoe dat afloopt weten we eigenlijk allemaal wel.

De stem van 'Geest' is in de originele versie ingesproken door komiek Robin Williams. Hij improviseerde tijdens de opnames continu. Dat resulteerde in ruim zestien uur aan materiaal en een Golden Globe voor Beste Stem.

4. Assepoester

Assepoester woont bij haar nare stiefmoeder en minstens even nare stiefzussen. Ze wordt als slaaf behandeld in haar eigen huis. Als haar stiefmoeder en -zussen naar een groot bal zijn krijgt ze een verrassend bezoek.

De film Assepoester is gemaakt met een budget van 3 miljoen dollar. Een gigantisch bedrag voor die tijd. Het was wel een gok. Als de film was geflopt, dan was Disney waarschijnlijk failliet gegaan. Gelukkig was het een groot succes. Met de opbrengsten van de film startten Disney een eigen distributiebedrijf en begonnen ze met de bouw van Disneyland. 

3. Peter Pan

De drie kinderen van de familie Schat krijgen bezoek van Peter Pan, een jongen die nooit is opgegroeid. Hij neemt de kinderen mee naar Nooitgedachtland (Neverland) waar een oorlog gaande is met Kapitein Haak.

De film is gebaseerd op het boek van J.M. Barrie. Walt Disney was jaren bezig om de rechten van het verhaal te kopen. Hij was betoverd nadat hij het verhaal als toneelstuk had gezien. Achteraf was Walt niet echt te spreken over het resultaat. Hij vond dat Peter Pan als karakter te roekeloos en gewetenloos was neergezet. 

2. De Kleine Zeemeermin

Ariël is de jongste dochter van Koning Triton. Ze is niet tevreden met het leven als zeemeermin. Ze verlangt ernaar met mensen te leven op het land. Nadat Ariël een moedige overeenkomst sluit met zeeheks Ursula, vertrekt ze op avontuur. Gelukkig heeft ze Botje en Sebastiaan aan haar zijde om haar te helpen.

Krab Sebastiaan zou in eerste instantie een Engels accent hebben. Howard Ashman, medeverantwoordelijk voor de muziek in de film, stelde een Caribisch accent voor. Dit opende de deur voor het calypso-stijl lied Diep in de Zee, waarmee de film een Oscar won. 

1. De Lion King

Simba is de zoon van de machtige en wijze leeuwenkoning Mufasa. Ooit zal Simba zijn vader opvolgen, maar de broer van Mufasa, Scar, heeft andere plannen. Hij wil zelf de troon bestijgen en smeedt een plan om van zowel Mufasa als Simba af te komen.

De wereldhit Can You Feel the Love Tonight was eigenlijk bedoeld als duet voor Timon en Pumbaa. Tot opluchting van onder andere Phil Collins werden de zangkunsten van het stokstaartje en het knobbelzwijn uiteindelijk beperkt tot de intro en outro van het nummer.