De 5 beste arthousefilms

De 5 beste arthousefilms

Die je kunt zien bij Ziggo On Demand

Tuurlijk is een avondje actiefilms knallen lekker voor je innerlijke neanderthaler, maar een arthousje op zijn tijd kan ook geen kwaad. Gelukkig hoef je daarvoor niet op je sandalen naar het lokale filmhuis, want wij hebben het uitzoeken al voor je gedaan. Na het zien van deze arthousefilms kun je jezelf gerust bestempelen als een​ hoeder van de cultuur.

Auteur: Cas Roumen | 11 juni 2019

5. The Mule

Dat oud worden niet betekent dat je bij de geraniums hoeft te zitten bewijst de 88-jarige Clint Eastwood met ‘The Mule’. Eastwood speelt namelijk de hoofdrol én is daarnaast de regisseur en producent.

The Mule gaat over een oud-veteraan Earl die in financiële problemen zit en vervreemd is van zijn ex-vrouw en dochter. Gelukkig heeft hij nog wel goed contact met zijn kleindochter Ginny. Als zij gaat trouwen komt hij in contact met een vriend van één van de bruidsmeisjes die hem een baan aanbiedt: als drugskoerier voor een Mexicaans drugskartel.

Clint Eastwood heeft niet alleen zelf een groot aandeel in de film, maar zijn dochter Alison Eastwood, de dochter van Earl en zelfs zijn ex-schoonzoon zitten in de film. Misschien wilde hij ook tegelijkertijd aan familietherapie doen?

4. Girl

In 2009 las schrijver en regisseur Lukas Dhont een artikel in een Belgische krant over een jonge transgenderdanseres. Het werd de basis van zijn film, waarmee hij in Cannes vier prijzen won voor onder meer beste acteur en debuut. In Girl volgen we het leven van de 15-jarige Lara die geboren is als jongen. We zien hoe haar leven wordt gedomineerd door het innemen van hormoonblokkers en het wachten op vrouwelijke hormoontherapie en chirurgie. Alles om eindelijk te zijn wie ze echt is. En alsof deze strijd al niet zwaar genoeg is, gooit ze al haar energie in het waarmaken van haar droom: ballerina worden.

Het vinden van Lara was niet gemakkelijk, maar toen de filmmakers de hoop al bijna hadden opgegeven, vonden ze danser Victor Polster. Hij was precies geschikt voor de hoofdrol, ook al had hij nog nooit eerder geacteerd.

3. Cold War

Eigenlijk heet deze Poolse film ​Zimna Wojna, m​aar buiten Polen wordt de film Cold War genoemd. Cold War is een meeslepend liefdesdrama over Zula​ ​en ​Wiktor​, die wel bij elkaar horen, maar niet bij elkaar passen. De twee muzikale geliefden ontmoeten elkaar tijdens de koude oorlog en drijven steeds weer van elkaar af, om later weer bij elkaar terug te komen.

Deze fabelachtige zwart-witfilm is een cadeautje om te zien én om te horen, aangezien de muziek ook een hoofdrol heeft in de film. De film kreeg bij vertoning in Cannes zelfs een 18 minuten durende staande ovatie en ontving de regisseur een prijs voor beste regisseur.

2. The Favourite

Aan het begin van de 18e eeuw is Engeland in oorlog met de Fransen. Een verzwakte koningin Anne bestijgt de troon, en wordt daarin bijgestaan en verzorgd door haar beste vriendin Lady Sarah. Als er echter een nieuwe charmante bediende komt, genaamd Abigail, ontstaat er een scherpe en komische strijd over wie de favoriet van de koningin is.

Deze historische biografie is losjes gebaseerd op de rijke Engelse geschiedenis, en die zie je ook terug in de beeldschone cinematografie. Alles is over de top, van de paleizen tot de pruiken, die overigens allemaal met de hand zijn gemaakt. De pruiken waren zelfs zo belangrijk dat ze hun eigen trailer hadden. Nu maar hopen dat ze geen sterallures krijgen.

1. Green Book

Als de Italiaans-Amerikaanse Tony Lip (Viggo Mortensen), die uitsmijter is van een nachtclub tijdelijk zonder werk komt te zitten, besluit hij de chauffeur te worden van de Afro-Amerikaanse klassieke pianist Donald Shirley (Mahershala Ali). Ze leiden beiden een heel ander leven, maar weten toch een band met elkaar op te bouwen.

Deze met drie Oscars bekroonde roadmovie speelt zich af in de jaren 60, wanneer racisme hoogtij viert in Amerika. De titel van de film slaat dan ook op een reisgids van Victor Green die precies uitlegde waar Afro-Amerikaanse mensen welkom waren of in welke steden ze na zonsondergang niet meer buiten mochten verblijven. Tony Lip en Donald Shirley hebben echt geleefd en de film is dan ook gebaseerd op hun tijd samen. En het leuke is dat veel familieleden van Tony Lip en zijn vrouw Delores de rol van familielid spelen in de film.

Hoe kan ik films en series kijken bij Ziggo?
Hoe kan ik films en series kijken bij Ziggo?

De mogelijkheden op een rij 

Bij Ziggo kun je eenmalig films huren, vers uit de bioscoop. Of kijk zo vaak je wilt films en series als onderdeel van een abonnement. Hoe het precies werkt?

Meer huurfilms: