De 5 beste animatiefilms

De 5 beste animatiefilms

Die je bij Ziggo On Demand kunt zien

Wie houdt er nou niet van een heerlijke animatiefilm? Er zijn geen betere films voor je fantasie en daarom vervelen ze nooit. Dit zijn volgens ons de vijf beste animatiefilms.

Auteur: Marije van Haarlem | 2 mei 2018 - 15.30 uur

Hoewel geanimeerde films al zeker zo’n honderd jaar op het scherm verschijnen, werd de allereerste computer-geanimeerde film pas in 1995 gemaakt. Sindsdien zijn er een hoop bijzondere films gemaakt met deze unieke filmtechniek.

Er is zoveel leuks om te ontdekken dat we bijna niet kunnen kiezen, maar we hebben het toch voor je geprobeerd. Dit zijn de vijf leukste animatiefilms op een rijtje die je hoe dan ook gezien moet hebben! Je bekijkt ze allemaal bij Ziggo On Demand

5. Cars (2006)

Lightning McQueen is een arrogante, jonge raceauto met maar één doel voor ogen: de finish als eerste halen. Wanneer hij onderweg naar een race verdwaalt en in het kleine dorpje Radiator Springs belandt, leert McQueen met hulp van nieuwe vrienden dat er belangrijkere dingen in het leven zijn dan winnen en eeuwige roem.

Cars zit vol met verborgen details, zoals we inmiddels gewend zijn van Disney en Pixar. Op één van de racewagens staat het logo van Apple, een knipoog naar de voormalige CEO van Pixar: Steve Jobs. En hoewel het heel erg in het karakter past van Lightning McQueen om steeds zijn tong uit te steken als hij nadenkt, is dat stiekem een trekje van de regisseur (John Lasseter). 

4. Ratatouille (2007)
Deze film is niet meer beschikbaar.

De rat Remy droomt ervan om chef te worden, maar ratten zijn niet de meest gewilde dieren in de keuken. Hij belandt in Parijs in het beroemde restaurant van zijn culinaire held Auguste Gusteau. De keukenhulp Linguini kan allesbehalve koken, en ontdekt bij geluk het verborgen kooktalent van de kleine rat Remy. Het lijkt een perfecte samenwerking om hun problemen op te lossen, maar hoelang kan een rat in de keuken staan zonder dat iemand het doorheeft?

De animators en scriptschrijver Brad Bird wilden de rat Remy zo realistisch mogelijk animeren. Daarom hielden ze allemaal een jaar lang zelf ratten als huisdier. Zelfs de setting waarin Remy over de straten van Parijs struint, moest zo goed mogelijk kloppen, waarvoor ze zelf wekenlang door de stad liepen. 

3. Bolt (2008)
Deze film is niet meer beschikbaar.

Bolt de superheldenhond vecht elke dag tegen het kwaad met zijn superkrachten. Althans, dat denkt hij. Hij is de ster van een spannende scifi-tv-serie, waarin Bolt zijn baasje Penny moet redden van alle mogelijke gevaren. Wanneer hij op een dag per ongeluk verdwaalt van de set, heeft hij maar één doel: zijn baasje Penny terugvinden. Onderweg realiseert hij zich dat zijn bovennatuurlijk krachten niet echt zijn en krijgt hij hulp van een kat en hamster om Penny terug te vinden.

Ook hier wilden de makers de dieren zo realistisch mogelijk animeren. Met name de eigenzinnige hamster Rhino, steelt de show dankzij zijn levensechte animatie. De crew had een eigen hamster waar ze voor zorgden: Doink. In de studio lag bovendien een levensgrote opblaasbare bal waar de tekenaars zelf in konden lopen.

2. The Lego Movie (2014)

Emmet (Chris Pratt) is een alledaags LEGO-figuur dat een simpel leven leidt volgens de regels. Tot hij op een dag aangezien wordt als de meest speciale persoon in het universum, die bovendien de sleutel is om de wereld te redden. Wanneer hij wordt meegesleurd in een avontuurlijke rollercoaster om de kwaadaardige Lord Business (Will Ferrell) te stoppen, heeft hij geen andere keus dan zijn uiterste best te doen.

In de animatiefilm zijn de LEGO-blokjes voorzien van krassen, doffe plekken en vingerafdrukken, net zoals de doorleefde blokjes waarmee je vroeger thuis bouwde. En heb je al eens goed gekeken naar de staf van Vitruvius (Morgan Freeman)? Dat is eigenlijk gewoon een lollystokje. 

1. Coco (2017)
Deze film is niet meer beschikbaar.

De jonge Miguel wil niets liever dan een gewaardeerde muzikant worden, zoals zijn idool Ernesto de la Cruz. Maar door een generatielang verbod op muziek in zijn familie mag hij niet spelen. Terwijl hij wanhopig probeert zijn talent te bewijzen, komt hij in de wonderlijke en kleurrijke wereld van het Land van de Doden terecht, waar hij veel meer ontdekt over het echte muzikale verhaal van zijn familie.

Sinds Coco hebben Mexicaanse gitaarbouwers hun handen vol. Gitaar leren spelen was nog nooit zo populair. Stiekem zou je al een hoop van de film kunnen leren: de vingerstanden kloppen stuk voor stuk met de daadwerkelijk gespeelde akkoorden.