Onze 5 favoriete cultfilms

Onze 5 favoriete cultfilms

Die je kunt zien bij Ziggo On Demand

Een bizar plot, absurde humor of een controversieel thema. Films met een cultstatus zijn er genoeg. We focussen ons in deze top 5 dan ook niet op de gebruikelijke keuzes als Pulp Fiction en The Big Lebowski, maar hebben onze eigen vijf favorieten uitgezocht. 

Auteur: Rozemarijn Vossen | 18 september 2018 - 12.00 uur

5. Hellboy

De film is grotendeels gebaseerd op de legendarische comic Hellboy: Seed of Destruction uit 1994. De nazi’s roepen een demon op, maar de geallieerden verstoren dit magische ritueel en nemen de demon mee. Hoewel de knalrode demon ‘Hellboy’ geboren is om het kwaad te dienen, besluit hij zijn krachten juist te gebruiken om het kwaad te bestrijden.

Acteur Ron Perlman zat steeds zo’n vier uur in de make-up om te transformeren tot Hellboy. Zijn oogleden waren het enige wat er daarna nog van hem te zien was. Ron heeft zich trouwens vakkundig voorbereid op zijn rol. Hij las alle strikboeken en trainde drie uur per dag, vijf tot zeven dagen per week. 

4. Edward Scissorhands

Edward is gecreëerd door een uitvinder, die midden in het proces overleed. Hierdoor is Edward niet helemaal af en heeft hij scharen als handen. Wanneer een vrouw Edward vindt en mee naar huis neemt, probeert hij zich zo goed mogelijk aan te passen aan de omgeving.

Edward Scissorhands was de eerste samenwerking tussen regisseur Tim Burton en Johnny Depp. Dat bleek een goede keus, want daarna volgden Charlie and the Chocolate Factory, Sleepy Hollow en Sweeney Todd.

3. The Shining

The Shining gaat over Jack Torrance, een schrijver met een writer’s block. Jack wordt aangenomen als huismeester van het Overlook Hotel. De berichten over de kwade krachten die in het hotel zouden huizen en de waanzinnig geworden vorige huismeester slaat hij in de wind. Oh Jack, doe dat nou niet…

“Heeeeeeeere’s Johnny!” Het is zonder twijfel de bekendste quote uit de film, maar wist je dat Jack Nicholson, die de rol van Jack speelt, deze zin improviseerde?

2. Fight Club

Deze film van David Fincher wordt verteld vanuit het perspectief van een naamloze verteller. Hij lijdt aan chronische slapeloosheid en ontdekt dat de maatschappij hem flink heeft afgestompt. Om erachter te komen wie hij is en om weer écht te gaan leven, wordt hij door zijn nieuwe mysterieuze vriend Tyler Durden (Brad Pitt) aangemoedigd zijn oerdriften de vrije loop te laten.

De film geeft op een slimme manier kritiek op de consumptie-maatschappij en andere thema’s die nu nog steeds leven. Zoals reclame en zelfhulpfilosofieën.

1. A Clockwork Orange

De oudste film uit dit lijstje. De film gaat over een gewelddadig groepje jongeren dat ’s nachts de buurt terroriseert in een sinister, futuristisch Londen. Het geluk van Alex raakt op en hij wordt opgepakt wegens moord en verkrachting. In de gevangenis kickt hij middels een experimenteel programma af van geweld.

Toen er copycatmoorden en -verkrachtingen plaatsvonden, is de film in Groot-Brittannië volledig uit de bioscopen gehaald. Pas in 2000 werd de film opnieuw uitgegeven in de UK. Tot op de dag van vandaag wordt A Clockwork Orange gezien als één van de meest controversiële films ooit gemaakt.

Hoe kan ik films en series kijken bij Ziggo?
Hoe kan ik films en series kijken bij Ziggo?

De mogelijkheden op een rij 

Bij Ziggo kun je eenmalig films huren, vers uit de bioscoop. Of kijk zo vaak je wilt films en series als onderdeel van een abonnement. Hoe het precies werkt?