De vijf beste prijswinnende Nederlandse films

Vijf prijswinnende Nederlandse films

Die je kunt zien bij Ziggo On Demand

Het Nederlands Film Festival is net achter de rug. Ter ere van het Gouden Kalveren gala hebben we een lijst gemaakt van de beste en leukste Nederlandse films van dit jaar. En je ziet ze natuurlijk allemaal bij Ziggo On Demand.

Auteur: Rozemarijn Vossen | 10 oktober 2018 - 14.00 uur

5. Cobain

Cobain (15) loopt weg bij zijn pleeggezin om zijn hoogzwangere, verslaafde en zwervende moeder Mia te helpen. Ondanks alle tegenslagen waarmee hij te maken krijgt, houdt hij hoop haar op het rechte pad te krijgen. Of dat realistisch is, is de vraag.

Wat de film bijzonder maakt is dat de Nederlandse regisseur Nanouk Leopald alles in beeld heeft gebracht zonder een mening naar voren te laten komen. Als kijker mag je zelf bepalen wat jij vindt van wat je ziet.

De vijf beste prijswinnende Nederlandse films

4. Mannen van Mars

Voor een reünie van hun middelbare school keren Peter, Edwin en Mark na 25 jaar terug naar het Marsman College. Hoewel ze zich nog heel jong en wild voelen, zijn ze toch echt geen 20 meer. Alle drie worstelen ze met hun eigen problemen, zoals alleen mannen dat kunnen.

Mannen van Mars is een bewerking van een Deense film. Het origineel was daar zo’n groot succes dat er nog twee vervolgfilms kwamen. Wie weet krijgt de Nederlandse film ook nog een vervolg.

3. De Matchmaker

Een fotograaf komt na jaren weer terug in zijn oude dorp, waar hij bij zijn moeder logeert. Hij zit een beetje aan de grond en neemt daarom een nieuwe klus aan: een promo voor een datingsite. Zonder haar medeweten maakt hij hiervoor een video van zijn single moeder. En dat wordt een enorme hit.

De Matchmaker was één van de Nederlandse filmhits van dit voorjaar. Met meer dan 100.000 bioscoopbezoekers behaalde de romcom de Gouden status.

De vijf beste prijswinnende Nederlandse films

2. Weg van Jou

De ambitieuze dertiger Evi (Katja Herbers) verwacht een promotie. Met haar hoofd zit ze al in Rio de Janeiro. Tot een onverwachte verandering haar naar het bruisende Terneuzen leidt. Weigeren is echter geen optie, dat zou het einde van haar carrière betekenen.

Het had niet veel gescheeld of de film had Petit Paris geheten. Dat is namelijk de bijnaam van de Zeeuwse stad IJzendijke, waar veel scènes zijn opgenomen. Omdat de producers verwachtten dat de huidige titel een breder publiek zou trekken, is er toch even geswitcht.

1. Bankier van het Verzet

Als bankier Walraven van Hall in de Tweede Wereldoorlog wordt gevraagd of hij zijn financiële contacten voor het verzet wil inzetten, aarzelt hij niet lang. Samen met zijn broer bedenkt hij een riskante constructie om grote leningen af te sluiten waarmee het verzet gefinancierd kan worden. Hij staat daarmee aan de wieg van een van de grootste verzetsdaden uit de vaderlandse geschiedenis.

De film werd ontzettend goed ontvangen en is dan ook de Oscar-inzending van Nederland dit jaar. Terecht ook, de film won bij het Gouden Kalveren Gala maar liefst in vijf categorieën.

De vijf beste prijswinnende Nederlandse films
Hoe kan ik films en series kijken bij Ziggo?
Hoe kan ik films en series kijken bij Ziggo?

De mogelijkheden op een rij 

Bij Ziggo kun je eenmalig films huren, vers uit de bioscoop. Of kijk zo vaak je wilt films en series als onderdeel van een abonnement. Hoe het precies werkt?