4 maart: Oscar Night

4 maart: Oscar Night

Zie zes kanshebbers alvast On Demand

Door Marc van Gestel | 26 februari 2018 - 0.00 uur

Filmliefhebbers over de hele wereld schakelen in voor het grootste filmgala op aarde: de Academy Awards. Vanuit Los Angeles neemt gastheer Jimmy Kimmel iedereen weer mee door de uitreiking van de Oscars. Worden er nog enveloppen verwisseld? Drukt de #metoo-discussie een stempel op de avond? Worden favorieten overgeslagen en verrast er nog iemand? Na 4 maart weten we het.

De Oscars live

Je bent niet de enige die graag naar de uitreiking van de Oscars kijkt: hele volksstammen maken er zelfs een uitgebreid feestje met vrienden en familie van. Heb jij ook zulke plannen? Zet de tv op 4 maart dan aan op Net5 of E! Entertainment. Rode-loperprogramma’s, en natuurlijk de feestelijke uitreiking zelf, je hoeft er dit feestelijke 90ste jaar niets van te missen.

Kijk nu vast naar de kanshebbers

Al nieuwsgierig naar de kanshebbers van dit jaar? Bij Ziggo On Demand zie je er een flink stel.

Dunkirk

In de vroege zomer van 1940 rukt het Duitse leger in Europa op. In de lucht zijn zij oppermachtig en ook te land en ter zee is de overmacht groot. Zo'n 400.000 soldaten van het Franse en Britse leger worden opgedreven naar het Franse havenstadje Dunkirk (wij kennen het ook als Duinkerken). Daar zitten ze als ratten in de val en bombarderen de Duitse troepen de geallieerde soldaten en de schepen die ze naar de vrijheid zouden moeten helpen.

Engeland stuurt een vloot van allerhande burgerschepen het kanaal over om de belegerde troepen te ontzetten. Maar gaat ze dat ook lukken? De epische film Dunkirk volgt het drama vanuit de ogen van de troepen, twee vliegers van de Britse luchtmacht RAF en de burgers die met hun boot de oversteek wagen.

Genomineerd voor: Best Film, Best Director (Christopher Nolan), Best cinematography, Best score, Best production design, Best sound editing, Best sound mixing.

The Big Sick

Uber-chauffeur Kumail woont in Chicago. Naast zijn taxibaan is hij ook komiek. Hij leert studente Emily kennen tijdens een van zijn comedy-optredens. Ze worden verliefd op elkaar.

De Pakistaanse familie van Kumail heeft een traditionele moslimachtergrond en heeft heel andere plannen met zijn toekomst. En daarin heeft Emily geen plaats. Maar een geschikte Pakistaanse vrouw juist wel. Emily voorstellen aan zijn ouders hoort dus niet tot de mogelijkheden. De ruzie daarover loopt zo hoog op dat ze een einde maken aan hun relatie.

Dan krijgt Emily opeens een mysterieuze ziekte en Kumail staat voor haar klaar. Hij leert haar ouders Beth en Terry kennen, en het kost Kumail en de ouders moeite om aan elkaar te leren wennen. In die weken realiseert Kumail zich steeds meer dat hij klem zit tussen zijn Amerikaanse identiteit en de toekomst die zijn Pakistaanse familie voor hem heeft verzonnen.

Genomineerd voor: Best original screenplay

Loveless (Nelyubov)

Moskovietische middenklasse Boris en Zhenya zijn om de verkeerde redenen getrouwd en zijn elkaar helemaal zat. Het stel maakt de hele dag ruzie en het mag geen verrassing zijn dat ze in scheiding liggen. Omdat het appartement van beiden is, staat het te koop en komen er voortdurend mogelijke kopers over de vloer.

Alsof dat allemaal niet tragisch genoeg is, leeft hun twaalfjarige zoon Aleksej nog gewoon tussen de bekvechtende ouders en niemand die hem vraagt wat hij van de hele droevige en uitzichtloze situatie vindt. Bij de voogdij over Aleksej staan beide ouders niet in de rij. En dan is hij opeens verdwenen: weggelopen. Iedereen gaat op zoek naar hem, terwijl voor zijn verdwijning niemand naar hem omkeek. Vinden ze hun zoon terug? Wil die eigenlijk wel teruggevonden worden?

Genomineerd voor: Best Foreign Language Film

Blade Runner 2049

In 2049 lijken de biologisch gebouwde replicanten, NEXUS-9, naadloos in de samenleving opgenomen. Politie-officier K van de LAPD is van een nieuwe generatie Blade Runners en in dienst om de rebellerende oudere NEXUS-modellen uit te roeien. Tijdens zijn zoektocht naar die rebellerende replicanten ontdekt K een gevaarlijk en goed verborgen gehouden geheim dat de stabiliteit in de toch al wankele samenleving kan ondermijnen.

Alle elementen in dit mysterie lijken samen te komen in de oude Blade Runner Rick Deckard, die ondergronds is gegaan en duidelijk niet teruggevonden wil worden. K zet toch de zoektocht in, maar zal hij ook het mysterie oplossen?

Genomineerd voor: Best cinematography, Best production design, Best sound editing, Best sound mixing, Best visual effects.

Loving Vincent

Stap in de geanimeerde wereld van Vincent van Gogh. Reis door het leven en werk van de van oorsprong Brabantse schilder die pas na zijn leven de erkenning kreeg waar hij zo naar hunkerde. De film Loving Vincent is een uniek artistiek meesterwerk dat bestaat uit 65.000 verschillende schilderijen, frame per frame met de hand geschilderd door meer dan honderd kunstenaars uit zeven verschillende landen. Zij gebruikten allemaal dezelfde schildertechniek als Van Gogh.

Genomineerd voor: Best Animated Film

Una Mujer Fantástica (A fantastic Women)

Het was voor beiden een volstrekt natuurlijke, liefdevolle relatie, die tussen de transseksuele Marina en haar twintig jaar oudere vriend Orlando. Maar zo natuurlijk als het voor beiden is en ook voor de kijker, zo moeilijk doet de omgeving van vooral Orlando erover. Zeker nadat hij komt te overlijden. Alles wat normaal voor Marina was, wordt nu in twijfel getrokken. Van liefde kan natuurlijk geen sprake zijn, want een echte vrouw is zij niet. De artsen denken dat ze iets met zijn dood te maken heeft. Orlando's zoon weet zeker dat ze op het appartement aast. Orlando's ex noemt Marina in haar gezicht een wangedrocht.

Tegenwind is slechts een lieflijke omschrijving van wat er echt plaats vindt. Maar Marina is een krachtige vrouw, een fantastische vrouw. Hoewel ze niet op de begrafenis mag komen, vecht ze terug.

Genomineerd voor: Best Foreign Language Film