Oscars 2017: La La Land of Moonlight?

And the winner is…

La La Land of Moonlight?

Het 89ste Academy Award Gala was een stuk diverser dan vorige editie. Geen #OscarsSoWhite, maar een recordaantal nominaties voor gekleurde acteurs, regisseurs en editors. Groter winnaars waren La La Land en Moonlight. Toch bleef het spannend tot het laatste moment wie Best Picture zou winnen.

Best picture

Hier ging het een beetje fout. De prijs werd in eerste instantie uitgereikt aan (surprise) La La Land. Terwijl de cast en crew al feest stonden te vieren op het podium en aan hun speech begonnen, kwam presentator Warren Beatty terug met de toch wat gênante mededeling dat er een fout is gemaakt. Niet La La Land, maar Moonlight wint de Oscar voor Best Picture. Hadden we die even niet aan zien komen. En zij ook niet. Moonlight sleepte er nog wat meer binnen: Actor in a Supporting Role (Mahershala Ali) en Writing Adapted Screenplay (Best Script).

Best actress in a leading role

Waar bijna alle filmkenners zich boos maakten over het feit dat Amy Adams geen nominatie heeft gekregen voor Arrival, zijn ze het ook met elkaar eens dat deze Oscar voor Emma Stone is bestemd. Ze werd in de media al voluit geprezen voor haar acteerwerk in La La Land, won de Golden Globe voor Best Performance by an Actress in a Motion Picture – Musical or ComedyBest Lead Actress bij de BAFTA’S en kan daar nu haar eerste Oscar aan toevoegen. Here’s to the ones who dream!

Best actor in a leading role

Ondanks dat La La Land de grote favoriet was dit jaar, werd de kans dat Ryan Gosling deze award zou pakken toch niet heel hoog ingeschat. Die voorspelling klopte aardig. Niet heel moeilijk, de concurrentie was dit jaar erg sterk. Casey Affleck laat zich op zijn best (of slechts) zien als depressieve, egoïstische oom in Manchester by the Sea. Ook voor Casey is dit zijn eerste Oscar. Manchester by de Sea ontving nog een Oscar voor Writing Original Screenplay (Best Script).

Best directing

Voor deze Oscar spande het erom. Damien Chazelle (La La Land) was favoriet in deze categorie, maar ook Barry Jenkins (Moonlight) stond bij iedereen hoog op de lijst. Barry Jenkins greep net mis. Damien Chazelle pakte de award en is daarmee een van de jongste regisseurs die ooit een Oscar won.

La La Land

Ze wonnen dan niet Best Picture, van de 14 nominaties sleepten ze er 6 binnen. Geen record, maar het maakt ze wel tot grote winnaar van de avond. Ze ontvingen alle Oscars in de muziek categorieën, wat best bijzonder is. Dit is wat ze allemaal wonnen: Actress in a Leading Role (Emma Stone), Directing, Cinematography, Orignal Score, Original Song (City of Stars) en Production Design.

Verrassing van de avond

De verrassing zat dit keer niet per se in voorspellingen die niet helemaal klopten, maar in de show zelf. Jimmy Kimmel begon natuurlijk met een paar Trump-gerelateerde grappen en haalde vervolgens een buslading onwetende toeristen het theater binnen. Die wisten inderdaad niet wat hen overkwam. Een koppel dat zich net verloofd had werd op het podium gehuwd door Denzel Washington. Ze hebben vast geen idee wie wat gewonnen heeft, maar hun bruiloft vergeten ze écht nooit meer.

Alle winnaars op een rij

De complete lijst van winnaars, per categorie

La La Land, Moonlight, Arrival en meer winnaars zie je binnenkort bij Ziggo On Demand.