Dit zijn de winnaars van de Golden Globes 2018

Dit zijn de winnaars van de Golden Globes 2018

Big Little Lies grote winnaar in de categorie series

Vannacht zijn de Golden Globes uitgereikt voor de beste films en series van het afgelopen jaar. De Golden Globes zijn elk jaar een goede voorspelling voor de Oscars.

Door Rozemarijn Vossen | 8 januari 2018 - 14.00 uur

Ondanks de feestelijke gelegenheid stond de avond in het teken van #MeToo. Veel acteurs, actrices en regisseurs waren om die reden ook in het zwart gekleed. Maar er was gelukkig ook genoeg plek voor humor in speeches en onderling.

Zo werd Kelly Clarkson tijdens een interview wel heel enthousiast toen ze Meryl Streep spotte en pikte Mariah Carey ook nog de stoel van Streep in na een toiletpauze. Ze vroeg zich al af waarom ze plots naast Steven Spielberg zat. Naast alle winnaars was de absolute topper van de avond toch Oprah Winfrey met haar sterke speech. Ze kreeg de Cecil B DeMille Lifetime Achievement Award.

Big Little Lies

De grote winnaar in de serie-categorieën. Big Little Lies schiep met de vele nominaties al hoge verwachtingen en maakte die bij de uitreiking ook waar. Naast de Golden Globe voor ‘Best Limited Series for Television’ won de HBO-serie ook in de categorieën ‘Best Actress in a Limited Series’ (Nicole Kidman), ‘Best Actress in a Supporting Role in a Limited Series’ (Laura Dern) en ‘Best Actor in a Supporting Role in a Limited Series’ (Alexander Skarsgard).

In Big Little Lies schitteren Reese Witherspoon en Nicole Kidman als all Americanhuisvrouwen. Het verhaal speelt zich af in Monterey in Californië. De levens van de huisvrouwen en de inwoners van het dorp lijkt perfect, maar er schuilen leugens, roddels, conflict en een moord.

The Handmaid's Tale

Een andere serie die redelijk onverwacht in de prijzen viel is The Handmaid’s Tale (te zien bij Videoland). De serie versloeg sterke concurrenten als Game of Thrones en The Crown en sleepte de Golden Globe voor ‘Best Drama Serie’ binnen. Mad Men-actrice Elisabeth Moss ontving de prijs voor ‘Best Actress in a Drama Series’. The Handmaid’s Tale is gebaseerd op de bestseller van Margaret Atwood. Moss droeg de Golden Globe dan ook aan haar op. 

Het verhaal speelt zich af in het dystopische Gilead, een totalitaire samenleving die ooit deel uitmaakte van de Verenigde Staten. Gilead lijdt onder milieurampen en een kelderend geboortecijfer. Vrouwen worden er als staatseigendom gezien. Als een van de weinig overgebleven vruchtbare vrouwen is Offred (Moss) actief als dienstmaagd.

Andere series die ook in de prijzen vielen

Er vielen natuurlijk nog veel meer films, series en acteurs in de prijzen. Deze winnaars verdienen ook een vermelding:

  • Aziz Ansari won ‘Best Actor in a Television Series – Musical or Comedy’ voor Master of None
  • The Marvelous Mrs. Maisel won zowel in de categorie ‘Best Television Series – Comedy’, als ‘Best Actress in a Television Series – Musical or Comedy’
  • Ewan McGregor werd geëerd voor zijn werk in Fargo
Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

De grote winnaar in de filmcategorie is duidelijk Three Billboards Outside Ebbing, Missouri. De film won in de categorieën ‘Best Motion Picture – Drama’, ‘Best Screenplay’, ‘Best Actress in a Motion Picture’ (Frances McDormand) en ‘Best Actor in a Supporting Role in a Motion Picture’ (Sam Rockwell).

In deze drama/comedy schildert Mildred Hayes maanden na de moord op haar dochter drie billboards die weggebruikers naar haar stadje leiden, met daarop een controversiële boodschap gericht aan de sheriff van de stad. Als zijn hulpsheriff betrokken raakt in de zaak, wordt de strijd tussen Mildred en de sheriff alleen maar verergerd. De film draait vanaf 11 januari in de bioscoop.

Andere films die ook in de prijzen vielen

Deze films en acteurs vielen ook in de prijzen, maar haalden het toch niet bij de grote winnaar:

  • Lady Bird won ‘Best Motion Picture – Musical or Comedy’ en ‘Best Actress in a Motion Picture – Musical or Comedy’ (Saoirse Ronan)
  • Coco won ‘Best Animated Film’
  • The Shape of Water won ‘Best Orinigal Score’ en ‘Best Director’
  • The Greatest Showman won ‘Best Original Song’ voor This is Me