Dit zijn de winnaars van de 90ste Academy Awards (Oscars 2018)

Dit zijn de grote winnaars van de 90ste Academy Awards

Een avond in het teken van gelijkheid en #MeToo


Dé avond voor alle filmmakers vond dit jaar voor de 90ste keer plaats. Zoals gebruikelijk waren er krachtige speeches, emoties en de nodige humor. Dit zijn de grootste winnaars van de 90ste Academy Awards.

Auteur: Rozemarijn Vossen | 5 maart 2018 | 15.00 uur

Waar er vorig jaar veel te doen was om de uitreiking van Best Picture (voor wie het gemist heeft: de verkeerde film werd genoemd), is de uitreiking dit jaar wat aan de brave kant. Geen uitgesproken gebeurtenissen en geen geklungel met speeches en het uitreiken van de beelden.

Wel gooide host Jimmy Kimmel aan het begin van zijn openingsmonoloog de #MeToo beweging, Harvey Weinstein en het foutje van vorig jaar erin. Ook staan de vrouwelijke winnaars sterk, mede door de speech van Frances McDormand.

Best Picture: The Shape of Water

The Shape of Water werd voor de Oscars al uitgeroepen als grote winnaar, vanwege 13 nominaties voor de film. Nou was er geen échte grote winnaar dit jaar, zoals er eerdere jaren wel waren, maar de film won wél Best Picture. Daarnaast sleepte de film ook Best Original Score, Directing en Production Design binnen.

Regisseur Guillermo del Toro nam de beeldjes voor Best Picture en Directing in ontvangst en moedigde daarbij alle jonge, Mexicaanse filmmakers aan om, ondanks tegenslagen of moeilijkheden groot te denken en vooral door te zetten en te maken wat ze willen maken.

Best Actor in a Leading Role: Gary Oldman

Hij werd door kenners al snel als de grootste kanshebber voor dit beeldje gezien, en dat bleek terecht. Gary Oldman krijgt zijn eerste Oscar voor zijn rol als Winston Churchill in Darkest Hour.

Hij is in de film haast onherkenbaar door de make-up om hem een kopie van Churchill te maken en dat maakt zijn acteerwerk alleen maar sterker. Oldman kreeg eerder een nominatie in deze categorie voor zijn rol in Tinker Tailor Soldier Spy.

Best Actress in a Leading Role

Frances McDormand had sterke concurrentie in deze categorie, met onder anderen Meryl Streep (The Post). Toch was ze een grote favoriet door haar rol van bad-ass moeder die op zoek is naar de moordenaar van haar dochter in Three Billboards Outside Ebbing, Missouri.

Dat Frances minstens zo bad-ass is in het echt, liet ze merken in haar speech. Duidelijk zenuwachtig, maar vastberaden in wat ze wilde zeggen, liet ze alle vrouwelijke genomineerden opstaan en een groot applaus ontvangen. Girlpower!

Best Actor & Actress in a Supporting Role

In deze categorie kregen zowel de actrice als acteur hun allereerste nominatie én Academy Award. Bij de mannen won Sam Rockwell met zijn rol als agent Dixon inThree Billboards Outside Ebbing, Missouri. Hij versloeg hierin zijn collega Woody Harrelson die agent Willoughby speelt in dezelfde film.

In de vrouwen categorie ging het beeldje naar Allison Janney voor haar rol in I, Tonya.Ze begon haar speech met het bedanken van haarzelf: “I did it all by myself”. Als je dan voor het eerst een Oscar wint, kun je je speech ook maar gelijk goed beginnen.

Winnaars bij Ziggo On Demand

De Oscars kregen een klein Nederlands tintje met drie awards voor Dunkirk. Helaas niet voor Hoyte van Hoytema, maar sinds de film grotendeels is opgenomen op Urk doen we toch een beetje mee. Dunkirk sleepte de beeldjes binnen voor Film Editing, Sound Editing en Sound Mixing. Mocht je de film nog niet gezien hebben, dan kun je dat nu doen bij Ziggo On Demand.

Nog een film die in de prijzen viel én nu te zien is bij Ziggo On Demand is Blade Runner 2049. De film ontving twee Oscars voor Cinematography en Visual Effects. Ook de winnaar in de categorie Foreign Language Film, A Fantastic Womanis nu te zien bij Ziggo On Demand.

Alle winnaars op een rij

Best Picture 
The Shape of Water

Best Actor in a Leading Role 
Gary Oldman, Darkest Hour

Best Actress in a Leading Role
Frances McDormand, Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Best Actor in a Supporting Role
Sam Rockwell, Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Best Actress in a Supporting Role
Allison Janney, I,Tonya

Animated Feature Film
Coco: vanaf 4 april te zien bij Ziggo On Demand

Music (Original Score)
The Shape of Water

Music (Originals Song)
Remember Me, Coco: vanaf 4 april te zien bij Ziggo On Demand

Cinematography
Roger A. Deakins, Blade Runner 2049

Directing
Guillermo del Toro, The Shape of Water

Costume Desing
Mark Bridges, Phantom Thread

Film Editing
Lee Smith, Dunkirk

Makeup and Hairstyling
Darkest Hour

Production Design
The Shape of Water

Sound Editing
Richard King en Alex Gibson, Dunkirk

Sound Mixing
Dunkirk

Writing (adapted screenplay)
James Ivory, Call Me By Your Name

Writing (original screenplay)
Jordan Peele, Get Out

Visual Effects
Blade Runner 2049

Documentary (Feature)
Icarus

Documentary (Short)
Heaven Is a Traffic Jam on the 405

Foreign Language Film
A Fantastic Woman

Short Film (Animated)
Dear Basketball

Short Film (Live Action)
The Silent Child