Uit de kelder van de democratie

Uit de kelder van de democratie

Jongeren maken verkiezings-tv op kanaal 13

Vanuit de kelders van het Binnenhof maken dertig jonge journalisten verkiezings-tv: De Tweede Kelder. Voor jongeren van hun leeftijd. Omdat die niet de meest enthousiaste stemmers zijn. En omdat het kan.

Pff. Dat kost echt veel teveel tijd, die politiek. Al die partijen die wel honderdduizendmiljoen standpunten hebben over onderwerpen die mij als jongere helemaal nog niet interesseren (pensioen? Ik ben nauwelijks begonnen met werken!). Geen wonder dat alle standpunten op een A4’tje zo goed werken, ook bij jongeren.

Omdat stemmen een recht is dat je niet moet onderschatten, en omdat we begrijpen dat je zóveel andere dingen te doen hebt in het leven, gaan 30 leeftijdgenoten van je verkiezingstelevisie maken, snel, vet en to-the-point. Niks eromheen praten, geen moeilijke woorden, op maat gemaakt voor jou. Met steun van Ziggo en te zien op ons digitale kanaal 13.

Maurice de hond

Die 30 studenten, vanuit allemaal verschillende mediaopleidingen, leren de komende maanden van A tot Z wat erbij komt kijken om een dagelijks jongerenprogramma te maken. Er zijn vaste rubrieken die terugkomen in De Tweede Kelder. Politieke onderwerpen, maar dan met een jonge en vaak vrolijke insteek. Zoals DeBad, waarbij politici vanuit een badkuip met elkaar debatteren. In ParTijd mag een politicus in 1 minuut vertellen wat hij of zij vanuit Den Haag voor jongeren doet. En daar horen natuurlijk wel hindernissen in spelvorm bij. In Premier for a day nemen jongeren het torentje over en Het zijn net mensen neemt je mee naar de mens achter de politicus. De onvermijdelijke peilingen worden verzorgd door niemand minder dan Maurice de hond; een bulldog uit het asiel. Eens kijken of hij het beter kan dan zijn naamgenoot.  

Overal waar jij bent

Op 1 februari zie je op kanaal 13 de allereerste aflevering van De Tweede Kelder. Daarna zie je het elke werkdag om 17.30 uur. Omroep West zendt delen van het programma uit op tv en op hun website. De Tweede Kelder is natuurlijk op veel meer plekken te vinden dan op tv. Je vindt ons ook op Twitter, Facebook, YouTube en Instagram.