Programmeren: 'Leren én lachen'

Programmeren: 'Leren én lachen'

Interview Marieke Dekker (Corporate Affairs)

Ziggo wil dit jaar samen met CoderDojo Nederland 10.000 kinderen kennis laten maken met programmeren. Marieke Dekker (Corporate Affairs) legt uit waarom.

Wat is een CoderDojo?

"Tijdens een CoderDojo maken kinderen op een speelse manier kennis met programmeren. Met een soort digitale lego-bouwstenen maken kinderen op een eenvoudige manier hun eigen websites, apps, animaties, simulaties of muziek. Ze worden dus niet alleen technisch, maar ook creatief uitgedaagd. Dat maakt CoderDojo niet alleen leerzaam, maar ook heel leuk. Leren en lachen gaan hand in hand."

Waarom steunt Ziggo dit?

"Programmeren is de taal van de toekomst en het wordt steeds belangrijker. Tegelijkertijd hebben we een tekort aan technisch geschoolde mensen en dit tekort wordt steeds groter. Kiezen voor techniek begint met een duidelijk beeld van technologie en van wat je ermee kunt doen. Daarom vindt Ziggo het zo belangrijk om kinderen kennis te laten maken met coderen en zijn we ontzettend trots om ambassadeur te zijn van CoderDojo. We investeren in talent van de toekomst. In 2016 willen we 10.000 kinderen kennis laten maken met programmeren. Wie weet helpen we de volgende Mark Zuckerberg op weg!"

Wat is jouw allerleukste CoderDojo-ervaring?

"In de Ziggo Dome hebben we een MegaDojo georganiseerd. Meer dan duizend kinderen waren aan het programmeren; fantastisch! Dan stroomt er zó veel energie door het gebouw. Tijdens dat event hielpen meer dan 250 collega’s mee. Zij ondersteunen kinderen met vragen. Niet door antwoorden te geven, maar door ze te stimuleren zelf te ontdekken waar de oplossingen liggen. Dat is zo gaaf om te zien. Je ziet dat het de kinderen aanspreekt. Ze zijn ruim twee uur gemotiveerd en geconcentreerd bezig. En soms bedenken kinderen dingen die volwassenen ook niet direct kunnen oplossen. Ook dat is prima. Daarmee houden we elkaar creatief."

Wie kunnen er meedoen?

"Iedereen tussen de 7 en 17 jaar oud. Kinderen kunnen zich gratis inschrijven voor een CoderDojo via onze agenda onderaan deze pagina. Volwassenen kunnen ook een steentje bijdragen. We zijn namelijk ook altijd op zoek naar coaches die ons willen helpen. Een coach hoeft niet per se technische kennis te hebben. Ook zonder technische kennis is er genoeg te doen bij een Dojo."

Wat doen jullie nog meer voor de jeugd?

"Ziggo doet ontzettend veel voor kinderen en jongeren, zij zijn tenslotte het talent van de toekomst. Naast CoderDojo's behoren ook de 'Experience Day @Ziggo' tot een van mijn favoriete activiteiten voor de jeugd. Ziggo is een groot bedrijf met meer dan 5000 medewerkers. Door onze deuren te openen voor kinderen laten we zien wat we hier doen. Op 7 oktober starten we in Amsterdam en in 2017 willen we 2000 kinderen een Experience Day aanbieden bij Ziggo. Ze leren om een kabel te strippen, spelen het wifi-spel en gaan op onderzoek in het callcenter. Leuk én leerzaam!"

Aankomende CoderDojo's

Meedoen aan een CoderDojo? Hieronder vind je de agenda. Is er een bij jou in de buurt?

Plaats Datum Bestel event
Alle events