CoderDojo: 'Ineens bewegen de poppetjes'

CoderDojo: 'Ineens bewegen de poppetjes'

Medewerkers van Ziggo vertellen hoe het is om coach te zijn

Ziggo wil dit jaar samen met CoderDojo Nederland 10.000 kinderen kennis laten maken met programmeren. Medewerkers van Ziggo helpen vrijwillig mee als coach. Hoe is het eigenlijk om coach te zijn?

Vrijwilliger Sharon Kwetsie: “Wil je helpen coachen?” vroeg een enthousiaste collega. “Tuurlijk!” riep ik. “Maar meteen daarna sloeg de twijfel toe. Wat als ik de kinderen niets kon uitleggen?”

‘Is het wel zo'n slim idee als ik kinderen ga leren programmeren?’ vroeg ik mij af. Ik ben helemaal niet technisch aangelegd. Wiskunde, natuurkunde en scheikunde heb ik nooit begrepen. Mijn collega stelde me gerust en gaf een training over Scratch, het programma dat gebruikt wordt. Wat is dat gaaf! Het is ontwikkeld om kinderen op een eenvoudige manier te leren coderen; gratis te downloaden. Inmiddels heb ik al vaak geholpen. Het leukste aan het coachen vind ik de fantasie van de kinderen. Zij bepalen of ze de opdracht die voor ze is gemaakt willen doen. Maar als ze liever zelf iets bedenken dan kan dat ook.

Mooie poppetjes

In het begin moeten de kinderen meestal even op weg geholpen worden. De meeste meisjes zijn druk in de weer met het maken van mooie afbeeldingen en plaatjes met verschillende sprites (poppetjes) en leuke achtergronden. ‘Zou je de poppetjes niet willen laten bewegen?’ vraag ik ze op een gegeven moment. Zodra ze door hebben hoe het werkt en wat ze moeten doen om een bewegende animatie of een spelletje te maken worden ze steeds enthousiaster en fantasierijker. Ineens kunnen die mooie poppetjes ook bewegen en coderen de kinderen hun eigen verhaaltjes.

Spookbeer

Uiteraard komen er ook dingen voorbij die ik nog nooit heb gezien en ook niet 1, 2, 3 kan oplossen. Zoals een 'spookbeer' laatst; een ijsbeer die vanuit het niets in een animatie opdook en met geen mogelijkheid te verwijderen was. Of een auto die op zijn kop in het scherm hing en we niet goed omgedraaid kregen. De kinderen vinden het grappig om te zien dat volwassenen soms ook niet precies weten hoe iets gefikst moet worden. Samen met de kinderen proberen we het probleem op te lossen door logisch na te denken. En het is fijn om te weten dat er altijd meer ervaren collega-coaches zijn die even mee kunnen kijken.

Oplossingen

Wat goed is aan de CoderDojo's van Ziggo is dat kinderen en coaches steeds weer creatief moeten zijn in het vinden van oplossingen. Het leert de kinderen out of the box te denken en samen te werken. Wat ik ook heel leuk en belangrijk vind, is dat wij kinderen leren hoe bepaalde alledaagse dingen werken. Bijna alle apparaten die we in het dagelijks leven
gebruiken, werken via geschreven codes aan de achterkant. Als wij kinderen op jonge leeftijd enthousiast maken om deze codes te begrijpen en ze leren om ze te schrijven, zullen we daar in de toekomst allemaal de vruchten van plukken.

Aankomende CoderDojo's

Meedoen aan een CoderDojo? Hieronder vind je de agenda. Is er een bij jou in de buurt?

Plaats Datum Bestel event
Alle events