CoderDojo: 'Digitaal voetballen'

CoderDojo: 'Digitaal voetballen'

Medewerkers van Ziggo vertellen hoe het is om coach te zijn

Ziggo wil dit jaar samen met CoderDojo Nederland 10.000 kinderen kennis laten maken met programmeren. Medewerkers van Ziggo helpen vrijwillig mee als coach. Hoe is het eigenlijk om coach te zijn?

Laila van Kruyssen: "De vaardigheden die nodig zijn bij het programmeren, helpen inzicht te krijgen in de 'achterkant' van de apparaten die we dagelijks gebruiken. Ik werk nu vijf jaar als designer/informatieanalist binnen de IT-sector van Ziggo. Ik heb in mijn vak dus niet direct te maken met programmeren, maar het is wel belangrijk dat ik begrijp op welke manier programmeurs denken bij het zoeken naar oplossingen.

Techniek speelt een steeds grotere rol in ons dagelijks leven. Daarom is programmeren in de toekomst net zo belangrijk als bijvoorbeeld Engels. De vaardigheden die nodig zijn bij het programmeren - zoals: creatief en logisch denken, ruimtelijk inzicht, probleemoplossend vermogen, structureren en samenwerken - helpen inzicht te krijgen in de 'achterkant' van de apparaten die we dagelijks gebruiken."

MegaDojo

"Eind vorig jaar zag ik op intranet dat ze voor de MegaDojo in de Ziggo Dome meerdere coaches zochten. Ik schreef me direct in. Wat een geweldige ervaring; 1024 kinderen die we op fantastische wijze kennis laten maken met de wereld van programmeren. We werken met Scratch, een gratis programma op internet. Door blokjes naar een script te slepen, kun je de gekozen sprites (poppetjes) opdrachten laten uitvoeren. Na deze MegaDojo ging ik vol energie naar huis met de gedachte dat ik zeker wel vaker als coach wil mee helpen.

Mijn tweede CoderDojo-ervaring was de landelijke Girlsday. Ziggo deed hieraan mee om meiden enthousiast te maken voor programmeren. Ook bij Orange Day was ik van de partij. Opnieuw een geslaagde middag. Het is zo leuk om de kinderen bezig te zien."

Douwe Bob-avatar

"De één doet precies wat er in de opdracht staat en de ander laat zijn eigen fantasie de vrije loop. Een van de kinderen was in het begin van de middag toch wel een beetje negatief. Het lukte niet om 'zijn' zelfgemaakte Douwe Bob-avatar op een podium goed uit te laten komen. Na meerdere pogingen hebben we samen besloten om wat anders te maken. En tja, wat maak je als je hobby voetballen is? Aan het eind van de middag kreeg ik vol enthousiasme het zelfgemaakte voetbalveld te zien met spelers en een zelfs een voetbal die naar spelers toegeschoten werd. Hartstikke leuk! Hopelijk kunnen we nog veel meer kinderen enthousiast krijgen."

Positieve energie

"Dat Ziggo dit jaar 10.000 kinderen kennis wil laten maken met programmeren, is een goed begin. In ieder geval zolang het programmeren geen verplicht vak is op de basisschool, is het belangrijk om hiermee verder te gaan. Iedereen zou een keer mee moet draaien met een CoderDojo om te ervaren wat een positieve energie die kids kunnen geven. Daarnaast is het een goede bijdrage voor onze toekomst maar vooral de toekomst van deze kinderen."

Aankomende CoderDojo's

Meedoen aan een CoderDojo? Hieronder vind je de agenda. Is er een bij jou in de buurt?

Plaats Datum Bestel event
Alle events