CoderDojo: 'be cool'

CoderDojo: 'be cool'

Medewerkers van Ziggo vertellen hoe het is om coach te zijn

Ziggo wil dit jaar samen met CoderDojo Nederland 10.000 kinderen kennis laten maken met programmeren. Medewerkers van Ziggo helpen vrijwillig mee als coach. Hoe is het eigenlijk om coach te zijn?

Gert-Jan Bos: "Coachen geeft ontzettend veel voldoening. De kinderen starten met dezelfde opdracht, maar de uitkomsten zijn allemaal verschillend. Vorig jaar werd ik getriggerd door een oproep op ons intranet om een CoderDojo te organiseren. Het idee om de kinderen kennis te laten maken met de wereld van techniek en coderen, leek me wel wat. Als vader van twee kinderen onder de tien jaar, weet ik dat er op dat vlak veel te beleven valt."

Tekort aan programmeurs

"Ik ben eerst op zoek gegaan naar achtergrondinformatie en tot mijn grote verbazing ontdekte ik dat er een hele grote beweging gaande is om de nieuwe generatie kennis te laten maken met programmeren. Bij een bezoek aan internationale Scratch-conferentie in Amsterdam zat ik naast mede-CoderDojo-organisatoren uit veertien verschillende landen. Allemaal voelden ze de behoefte om in hun omgeving een soortgelijk initiatief te organiseren. 'Wow! Waar komt die behoefte toch vandaan?', dacht ik.

Het antwoord werd al snel gegeven door een van de CoderDojo-initiatiefneemsters uit Ierland. Ze vertelde dat we in 2025 een groot tekort aan programmeurs hebben. Kinderen komen pas op latere leeftijd in aanraking met de mogelijkheden van coderen. Maar die behoefte ontstaat al bij kinderen op de basisschool. Coderen en/of programmeren zit helaas niet standaard in het lespakket bij scholen. Daarom is het goed dat wij dat gat opvullen."

Het geeft super veel voldoening

"De wereld om ons heen wordt steeds digitaler, en we kunnen ons geen offline wereld meer voorstellen. Dan is het toch vreemd dat we ondertussen vergeten om de nieuwe generatie mee te geven dat die digitale wereld door hun gemaakt kan worden. 'Daar moet ik wat mee', dacht ik. Collega’s Sipko, Esther en Paul dachten precies hetzelfde en daarom hebben we ons opgegeven om een CoderDojo te organiseren in Zwolle. Binnen een paar dagen waren alle tickets weg. Te gek! Op zaterdagmiddag verzamelden dertig kinderen en acht coaches bij ons kantoor in Zwolle. Kinderen blij; want ze kunnen een middag op speelse wijze kennismaken met coderen. Ouders blij; want niet iedere vader of moeder kan de technische vragen van hun kinderen beantwoorden. Wij blij; want het geeft super veel voldoening om de kinderen te coachen. Een win-win-win dus!"

Creativiteit

"Inmiddels hebben we in Zwolle al acht CoderDojo’s georganiseerd. Iedere keer is het volle bak. We hebben het programma uitgebreid met het coderen van drones en robots. Daarmee laten we zien dat je met coderen zelf dingen in beweging kan zetten. Het mooie van CoderDojo is het format; dat sluit compleet aan bij de creativiteit van de kinderen. De kinderen starten de middag met dezelfde opdracht maar de uitkomsten zijn totaal verschillend. Ieder kind kan zijn eigen creativiteit benutten. Een aantal gaan zelf heel hard aan de bak, terwijl anderen meer willen delen en andere kinderen helpen. Echt mooi om te zien. Alles mag. Er is maar een regel; ‘Be cool!’"

Aankomende CoderDojo's

Meedoen aan een CoderDojo? Hieronder vind je de agenda. Is er een bij jou in de buurt?

Plaats Datum Bestel event
Alle events