In de Spotlights: laatbloeier Aritz Aduriz stapt uit de schaduw in het licht

In de Spotlights: laatbloeier Aritz Aduriz stapt uit de schaduw in het licht

'Beter laat dan nooit', zal Aritz Aduriz hebben gedacht. Zijn carrière kent ups en downs. Maar in de herfst van zijn loopbaan, stapt hij eindelijk uit de schaduw in het licht. Het kind van San Sebastián maakt de ene goal na de andere in het shirt van Athletic de Bilbao. Bijna 35 jaar, maar nog lang niet klaar. Bezig aan zijn beste seizoen ooit. Daarom staat hij bij ons In de Spotlights.


Afgelopen zondag was het weer raak voor Aduriz, twee keer zelfs. De goaltjesdief mocht tegen Eibar al zijn twaalfde en dertiende competitietreffer van het seizoen bijschrijven. Hij opende met een halve omhaal (video) en in de tweede helft schoot hij met zijn mindere linker fantastisch de 4-2 binnen:

[%video cpid=47896%]

LAATBLOEIER MET NEUSJE VOOR DE GOAL
Als je iemand de stempel laatbloeier mag geven, dan is het Aduriz wel. De goalgetter wordt in februari al 35, maar het ziet er niet naar uit dat hij zijn beste jaren al heeft gehad. Sterker nog, de Bask is bezig aan het beste seizoen in zijn loopbaan. Vorig seizoen bleef de teller van Aduriz steken op 18 goals in La Liga, zijn hoogste aantal tot nu toe. Met 13 goals in 20 wedstrijden lijkt een persoonlijk record dus in de maak. 

Aduriz wisselde in zijn loopbaan sterke periodes af met zeer zwakke en had altijd moeite om echt zijn draai te vinden in een elftal. Nu krijgt hij het het volste vertrouwen van zijn trainer Ernesto Valverde en dat doet hem duidelijk goed. Als echte targetman is hij vrijwel altijd aanspeelbaar en is hij vaak het eindpunt van de aanval. Hij maakt belangrijke goals voor de ploeg en verdient daardoor lof van de fans.Van 14 goals in 36 duels, naar 16 in 31, 18 in 31 en nu 13 in 20

JONGEN UIT SAN SEBASTIÁN IN SHIRT VAN BILBAO
Aduriz is een echte Bask. De spits is geboren en getogen in Baskenland. Niet in Bilbao, maar opvallend genoeg in San Sebastián, de thuisbasis van aartsrivaal Real Sociedad. Hij leerde voetballen in de straten van de stad en heeft het op het strand de kunstjes geleerd. Toch speelde hij nooit in het shirt van de plaatselijke profclub. Tot ergernis van zijn schoonvader, die groot fan is van Sociedad. 

Xabi Alonso, Mikel Arteta en Andoni Iraola zijn namen waarmee Aduriz tijdens zijn jeugd voetbalde bij Antiguoko. Maar terwijl zijn talentvollere teamgenoten vertrokken naar de profclubs, maakte Aduriz de veel kleinere stap naar het bescheiden Aurrera Vitória. Via die club kwam hij in 2000 terecht bij Athletic de Bilbao. Pas na uitleenbeurten aan Burgos en Real Valladolid werd hij daar in 2006 een vaste waarde.

Aduriz stond meer in de schaduw van zijn collega Fernando Llorente dan dat hij zelf schitterde en daarom koos hij voor de overstap naar Real Mallorca. Daar speelde hij zich in de kijker van Valencia. Los Ches kochten de aanvaller voor 4 miljoen euro, maar een succes werd het niet. Roberto Soldado kreeg de voorkeur in de spitspositie en Aduriz begon twee jaar later aan zijn derde periode in Bilbao.

UIT DE SCHADUW, IN HET LICHT
Drie keer bleek scheepsrecht. Aduriz werd steeds belangrijker en kwam na het vertrek van Llorente naar Juventus eindelijk eens iets meer in de schijnwerpers te staan. Na 14 competitietreffers in 2012/13 volgden seizoenen met 16 en 18 goals. Een stijgende lijn dus. En dat op die leeftijd. Spelers worden meestal slechter naarmate ze de 30 zijn gepasseerd, maar dat gaat niet op voor Aduriz. 

Afgelopen zomer bezorgde hij Athletic de Spaanse Supercopa dankzij een hattrick tegen Barcelona. Aduriz was de held, want hij had de club voor het eerst sinds 1985 een prijs bezorgd. En misschien niet voor het laatst. Want Aduriz is bijna 35, maar oogt nog als een jonge hond. En als je zulke goals als afgelopen weekend kunt maken, dan zit het fysiek ook nog wel snor. Wat dat betreft kan Aduriz nog jaren mee. 

Tim Schwarte


Wij lezen graag wat Tim Schwarte schrijft, mede omdat de Super Tukker wat lastig te verstaan is. Als rechtsbenige linksback van Wilhelminaschool weet Tim waar hij het over heeft. Hij maakte indruk in het winnende Sport1-voetbalteam door plots in de grond te verdwijnen. Tim is hofleverancier van quizzen en loopt over van initiatieven.

Agenda

Volg de Olympische Winterspelen live bij Eurosport

Vrijdag 9 februari

Zeventien dagen, vijftien sporten en 33 Nederlandse topsporters. Volg van 9 tot 25 februari elke sec

The Killers

Woensdag 28 februari - 20.00 uur

Op 28 februari 2018 komt The Killers naar de Ziggo Dome! De kaartverkoop start 22 september om 10:00

Don't Let Daddy Know

Vrijdag 2 maart - 22.00 uur

Op 2 en 3 maart komt DLDK terug naar de Ziggo Dome! Kaartverkoop start 25 oktober.

Don't Let Daddy Know

Zaterdag 3 maart - 22.00 uur

Op 2 en 3 maart komt DLDK terug naar de Ziggo Dome! Kaartverkoop start 25 oktober.

BLØF

Zaterdag 10 maart

Bløf komt weer naar de Ziggo Dome! Op 10 maart zie je ze live.

Harry Styles

Woensdag 14 maart

Harry Styles – Live On Tour op 14 maart 2018 in de Ziggo Dome!

Alle events

Nieuwsgierig naar álle events?

Alle events
Uitgelicht
Fox Sports

De Klassieker Ajax - Feyenoord

De Eredivisie begint dit jaar goed: Ajax ontvangt op 21 januari Feyenoord voor de 184e editie van de Klassieker. Elke Klassieker is speciaal, maar dit duel heeft alle ingrediënten om een spektakel te worden.