Formule 1 voor beginners

Formule 1 voor beginners

De Formule 1 staat garant voor snelheid, spectaculaire inhaalmanoeuvres en crashes.

Maar er valt nog veel meer te ontdekken aan de populaire raceklasse. Hoe worden startposities bepaald? En hoe worden de punten verdeeld? Je leest het hieronder.

Raceweekend

In totaal zijn er 20 races per seizoen. Voor elke race, ook wel Grand Prix genoemd, wordt er een weekend uitgetrokken. Op vrijdag vindt de vrije training plaats, op zaterdag de kwalificatie en op zondag de officiële race

Vrije training - vrijdag

De vrije training wordt gebruikt om het circuit goed te leren kennen. Daarnaast zoeken de teams naar de optimale instellingen voor hun wagens. Zo proberen ze verschillende typen banden uit en testen ze met verschillende posities van de vleugels. De instellingen die het team de snelste rondes bezorgen worden gebruikt tijdens de kwalificaties.

Kwalificaties - zaterdag

Tijdens de kwalificaties worden de startposities van de race bepaald. Dit wordt gedaan in 3 ronden: Q1, Q2 en Q3. In Q1 en krijgen de coureurs 16 minuten de tijd om de snelste rondetijd neer te zetten. De eerste 7 minuten kunnen de coureurs nog vrij rijden, daarna valt er elke 90 seconden iemand af. De 6 afvallers starten de race op plek 15-20. In Q2 wordt dit trucje herhaald met de overgebleven 14 coureurs. Zij komen terecht op startposities 9-15. In Q3 strijden de 8 snelste coureurs om startpositie 1-8.

Race – zondag

Op zondag is het tijd voor de Grand Prix! Alle coureurs nemen hun startpositie in die ze bij de kwalificaties hebben veroverd. En wanneer alle startlichten uitgaan mag het gas erop! Tijdens de race mag een coureur een pitstop maken om zijn banden te vervangen. De timing van zo’n stop is zeer belangrijk en kan het verloop van de race bepalen. Sinds 2010 mag er overigens niet meer worden bijgetankt. Een race duurt meestal niet langer dan 2 uur.

Punten

De coureurs die in de top 10 eindigen worden beloond met punten. De verdeling is als volgt:

1: 25 punten 6: 8 punten
2: 18 punten 7: 6 punten
3: 15 punten 8: 4 punten
4: 12 punten 9: 2 punten
5: 10 punten 10: 1 punt

Kampioenschap

Aan het eind van het seizoen worden er 2 prijzen uitgereikt. Een voor de coureur met de meeste punten en een voor het team met de meeste punten.

Agenda

538JingleBall

Zaterdag 16 december - 21.00 uur

Vier kerst als nooit te voren met je vrienden tijdens 538JingleBall!

The Christmas Show (11:00)

Zaterdag 23 december

Vier Kerst in de Ziggo Dome, met The Christmas Show: A Christmas Carol! De kaartverkoop is nu gestar

The Christmas Show

Zaterdag 23 december

Vier Kerst in de Ziggo Dome, met The Christmas Show: A Christmas Carol! De kaartverkoop is nu gestar

The Christmas Show (15:30)

Zaterdag 23 december

A Christmas Carol in de Ziggo Dome op 23 en 24 december.

The Christmas Show (20:00)

Zaterdag 23 december

A Christmas Carol in de Ziggo Dome op 23 en 24 december.

The Christmas Show (11:00)

Zondag 24 december

Vier Kerst in de Ziggo Dome, met The Christmas Show: A Christmas Carol! De kaartverkoop is gestart!

Alle events

Nieuwsgierig naar álle events?

Alle events
Uitgelicht
Ziggo On Demand

De 5 beste spionagefilms

Stiekem is het de droom van ons allemaal: een leven als spion. Je ziet jezelf al gaan, met een paraplu die verandert in een geweer. Vet! Zet een van deze films op, en waan jezelf Inspector Gagdet.

Ziggo On Demand

De 5 beste misdaadfilms

Je vrienden noemen jou wel eens Peter R. De Vries, want je zit het liefst met een notitieblokje op schoot mee te schrijven tijdens een detectivefilm. Deze films zijn voor jou gemaakt!

Ziggo Dome

Presale Ladies of Soul 23 maart 2018

Ladies of Soul viert hun 5-jarig jubileum in de Ziggo Dome. Naast het concert op zaterdag 24 maart is er nóg een concert, namelijk op vrijdag 23 maart. Wil jij voordringen in de rij? Lees dan snel verder.