Zonder deze freaks geen Tim Burton

Zonder deze freaks geen Tim Burton

Tim Burton heeft nogal wat eigenaardige schepsels en fantasiewerelden bij elkaar verzonnen. Waar haalt het meesterbrein achter Edward Scissorhands zijn inspiratie vandaan?

Elke film van Tim Burton is een universum op zich. Zo creëert hij in zijn laatste kunstwerk, Miss Peregrines Home for Peculiar Children, opnieuw een wereld met verschillende dimensies, die wordt bewoond door eigenaardige kinderen en andere freaks. Burton haalt zijn inspiratie voornamelijk uit horrorfilms (vooral die met acteur Vincent Price) en zijn jeugd. Dood, duisternis en buitenbeentjes zijn drie onmisbare elementen in iedere Tim Burton film. Ondanks veel twijfel van grote producenten brachten juist de duistere thema’s Burton het succes dat hij nu heeft.

Vincent Price en de dood van Sparky

Burtons liefde voor horrorfilms en zijn jeugdidool Vincent Price zijn al duidelijk zichtbaar in een van zijn eerste animatiefilms. Vincent (1982) vertelt het verhaal van de jonge Vincent Malloy, een normale jongen die zijn fantasie de vrije loop laat, geïnspireerd door Vincent Price en Edgar Allan Poe. Het is de allereerste keer dat we kennis maken met de duistere en fantasierijke ‘wezens’ die in Burton schuilen.

Daar wilde zijn toenmalige productiemaatschappij meer van. Ze gaven hem 1 miljoen dollar waarmee hij mocht doen wat hij wilde. Burton blij, zijn productiemaatschappij achteraf wat minder. Burton maakte de live-action film Frankenweenie (1985), geïnspireerd op zijn eigen jeugd en de film Frankenstein (1931). Frankenweenie vertelt het verhaal van Victor Frankenstein die zijn hond Sparky verliest en deze met bliksem weer tot leven brengt (creepy right?). Een duistere film en een nachtmerrie van een eerste screening voor zijn productiemaatschappij (nee, dit hadden ze écht niet aan zien komen). Ze dumpten hem voor het ‘verspillen van geld’. Maar na zijn successen als Edward Scissorhands en Dark Shadows smeekten ze hem in 2010 om terug te komen. Tim was de moeilijkste niet; hij maakte Alice in Wonderland (2010) én een remake van zijn eigen film Frankenweenie. Dat is pas een comeback.

Edward Scissorhands (1990)

Edward Scissorhands is de bekendste freak van Burton. Met enkel scharen als handen en een zeer minimalistisch script maakt Johhny Depp van Edward een onvergetelijk karakter. Edward is een weirdo, de dorpsgek. Hij zou zo in een horrorfilm kunnen spelen. Wat niet gek is. Het werd een bitterzoete zwarte komedie. Het is ook de allerlaatste film met Vincent Price (als ‘schepper’ van Edward Scissorhands). En dan te bedenken dat de film ooit als musical is bedacht.

Dark Shadows (2012)

Opnieuw een film met Johnny Depp in de hoofdrol. Wellicht niet Burtons beste film, maar wel eentje met een echte freak en duidelijke outcasts. Depp speelt Barnabas Collins. Een vampier die na jaren onder de grond plotseling opstaat uit zijn graf en terugkeert naar het huis van zijn familie. Samen met zijn nieuwe familieleden en een hoop nieuwe spannende technologie probeert hij zijn familiebedrijf te redden van de vijand. En dat doet hij samen met zijn freaky familie geheel op eigen wijze.

Miss Peregrines Home for Peculiar Children (2016)

Een groep bizarre buitenbeentjes, verstopt in een timeloop. Klinkt als Burton. Het is lastig te bepalen welke freak het meest bijzonder is. Barron (Samual L. Jackson), de bad guy die ogen van kinderen eet om ‘menselijk’ te blijven, zwevende Emma die loden schoenen draagt om niet weg te vliegen, of misschien wel Tim Burton zelf, die een héle korte cameo heeft in de film. Overigens niet omdat hij dat zelf wilde, maar door tijdnood en geldgebrek. Eén ding is zeker: voor typische Burton freaks is dit de juiste film.

image Tim Burtons hond Pepe

Tim Burtons hond Pepe

Tim Burton had als kind een speciale band met zijn hond Pepe (vuilnisbakkenras). De hond was ziek, waardoor hij waarschijnlijk niet lang zou leven. Toch hield hij het aardig lang vol. Zijn overleden maatje loopt als rode draad door Burtons werk. De dood speelt een grote rol in al zijn verhalen en Pepe is in zeker vijf films te zien; in Frankenweenie (1985/2012) als Sparky, Scraps in The Corps Bride (2005), Poppy in Mars Attacks! (1996), Abercombie in Vincent (1982) en Zero in The Nightmare Before Christmas (1993).

Frankenweenie zie je bij Ziggo Movies & Series en Miss Peregrines Home for Peculiar Children en Dark Shadows bij Ziggo On Demand.