The Red Turtle: een mijlpaal

The Red Turtle: een mijlpaal

Zo verlegde een bijzondere animatiefilm grenzen voor de Nederlandse filmwereld.

The Red Turtle is de eerste lange animatiefilm van de Nederlandse regisseur Michael Dudok de Wit. Hij won in 2001 een Oscar voor zijn ontroerende korte film Vader en Dochter en zijn nieuwste wapenfeit is dit jaar genomineerd voor een mogelijk tweede Oscar. Nog niet overtuigd? De film leverde vijf bewonderingswaardige prestaties die maar weinig Nederlandse films kunnen evenaren.

1. Het is een Studio Ghibli-film
Je kent Studio Ghibli van Spirited Away en Howl’s Moving Castle. Nog nooit eerder maakte de studio een film met een niet-Japanse filmmaker. Ze waren zo onder de indruk van Vader en Dochter dat ze De Wit zelf benaderden. Hij kreeg een mail van Ghibli met twee vragen: of ze zijn film Vader en Dochter in Japan mochten distribueren, en oh ja, of hij een lange speelfilm voor ze wilde maken. Michael antwoordde ja op de eerste vraag, maar was een beetje in de war van de tweede vraag die hij niet begreep. Hij kon namelijk niet geloven dat ze hem vroegen!

2. Het is de bestbezochte Ghibli-film in Nederland
Afgelopen zomer bezochten bijna 10.000 mensen de film in de eerste week na de release. Daarmee werd voormalig recordhouder The Wind Rises, van regisseur Hayao Miyazaki, van de troon gestoten.

(Tekst gaat verder na het plaatje)

3. Er wordt geen woord in gesproken
Nederlandse films wilden in het verleden nog wel eens garant staan voor houterige dialogen. Goed nieuws: er wordt geen woord in The Red Turtle gesproken. Net als in de vorige films van De Wit. De regisseur was bang dat het verhaal zonder dialoog moeilijk te volgen zou zijn, maar Studio Ghibli drong aan de stijl vast te houden. En gelukkig maar, want het maakt The Red Turtle alleen maar poëtischer.

4. De (inter)nationale filmpers is lovend
Het Parool noemt de film een “zwijgend, poëtisch pareltje vol expressieve krijttekeningen en aquarelachtergronden”. De Volkskrant spreekt over “avontuurlijke, betoverend geanimeerde en meeslepend vertelde film”. Ook internationaal wordt de film goed ontvangen. Indiewire vindt de film “een zwijgzaam klein meesterwerk” en het Franse Le Monde heeft het over een “uitstekende Robinsonnade […] vol visuele schoonheid.”

5. Een tweede Oscar-nominatie is binnen
The Red Turtle kon al rekenen op de ‘Un Certain Regard’-award op het Cannes Filmfestival. Michael Dudok de Wit is ook geen vreemde voor de Academy Awards. Hij mocht al eerder een gouden beeldje mee naar huis nemen. En nu is de film dus weer genomineerd in de categorie Animated Feature Film. De laatste Nederlandse film met een Oscar-nominatie was Paradise Now in 2005.

Benieuwd geworden? Oordeel dan snel zelf. The Red Turtle is te bestellen via Ziggo On Demand!

  • Meer informatie
    P
  • Hoe bestel ik een film?
    P
w
cover The Red Turtle

The Red Turtle

Jaar
2016
Studio
Lumiere
Prijs
HD € 5,99
Te zien t/m
29 maart 2017
w

Stap 1

Druk op de rode knop of op menu op je afstandsbediening.

Stap 2

Navigeer naar Films in het menu dat geopend is. Binnen dit menu kun je een film uitkiezen.

Stap 3

Heb je een film uitgekozen? Druk op 'OK' om de film te openen en druk vervolgens op 'afspelen' of 'bestellen'.

Stap 4

Wanneer je een film kiest uit het betaalde aanbod is het nodig dat je een pincode invoert. De standaard pincode is '0000'.

Stap 5

De film start meteen met spelen. Veel kijkplezier!