Kennismaken met aliens in Arrival 

en 4 andere vriendelijke films over intelligent buitenaards leven

P

Hollywood is er dol op: films over ruimtewezens. Wie fantaseert nou niet over buitenaards leven? Het wordt meestal oorlog, met een vijand from outerspace. Er zijn gelukkig ook nog filmmakers die de aliens wat vriendelijker portretteren.

De vriendelijke alien

Mars Attacks, Independence Day, War of the Worlds: stuk voor stuk blockbusters waarin kwaadaardige wezens van andere planeten de wereld aanvallen, en bij voorkeur Amerika. Je kent de films, vol helden, vindingrijkheid en opofferingsgezindheid en met een vijand die op geen enkele sympathie van de kijker hoeft te rekenen.

Het kan ook sympathieker, in films waarin de menselijkheid en de nieuwsgierigheid het winnen van de angst voor wat we niet kennen. Na nieuwkomer Arrival (nu bij Ziggo On Demand) volgen onze andere favorieten:

Arrival (2016)

Films over aardige aliens vergen meestal iets meer concentratie dan de ‘vernietig het ruimteschip’-films. Arrival, net uit de bioscopen, is daarop geen uitzondering. 12 ruimteschepen landen op 12 verschillende plekken op aarde. Taalwetenschapster Louise Banks en natuurkundige Ian Donnelly wordt gevraagd contact te maken met de ruimtewezens om erachter te komen wat hun bedoelingen zijn. Niet alle naties lijken overtuigd van de goede bedoelingen.

Terwijl Louise langzaam maar zeker de taal van de ruimtewezens leert kennen, dreigt China ‘hun’ ruimteschip te vernietigen. De circulaire taal blijkt de sleutel tot alles, want ook het tijdsbesef blijkt niet van begin tot eind maar ook in een cirkel te lopen, waarmee reizen in de tijd mogelijk wordt.

De tijdreis leidt tot de oplossing van de crisis met China; verklaart de komst van de aliens; bepaalt het leven van Louise, en verklaart meteen het begin en het eind van de film. Een van de topfilms over friendly aliens.

Arrival – nu bij Ziggo On Demand   

Close Encounters of the Third Kind (1977)

Als je niet op de naam van deze film van Steven Spielberg kunt komen: neurie de vijf muzieknoten die centraal staan in de film en iedereen weet waarover je het hebt. Het verhaal: nadat elektricien Roy Neary en een paar andere burgers een ontmoeting hebben gehad met een ufo, helpt een visioen ze om naar een verlaten gebied te trekken. Wetenschappers die ook contact hebben gemaakt communiceren met de ufo via die vijf noten. Bij een bijzondere berg in het dunbevolkte Wyoming komt het tot een vreedzame ontmoeting.

E.T. (1982)

Een remake gaat er ongetwijfeld niet van komen. Gelukkig maar, want wie zit er te wachten op ‘E.T. skype home’? En ook nu weer gaat Steven Spielberg voor een vriendelijke film over ruimtewezens. Als kind wilde ik ook een fiets waarmee je weg kon vliegen. Maar nog liever wilde ik een eigen E.T. Dan was de vliegende fiets ook meteen geregeld. Zakdoeken bij de hand houden als je weer eens kijkt.

The Abyss (1989)

Wanneer ruimtewezens onderwater een Amerikaanse onderzeeër laten verongelukken, komt een reddingsactie op gang. De Navy SEALs en de bemanning van een boorplatform proberen de onderzeeër boven water te krijgen. Omdat die zo diep ligt, is dat een risicovolle klus en regelmatig verschijnen de ruimtewezens. De crew is erg bang voor ze. De angst voor het onbekende speelt een grote rol in dit verhaal. De ruimtewezens blijken heel anders te zijn dan de reddingswerkers hadden gevreesd. Een typisch hollywoodeinde.

Cocoon (1985)

Goede ‘feel young’-film van Ron Howard. Drie bejaarden die in een zwembad naast hun bejaardenuis gaan zwemmen voelen zich opeens een stuk energieker. Blijkt dat daar vlak tevoren buitenaardse wezens hebben gewoond, vermomd als mensen. Een van hun cocons in het zwembad maakt het even de bron van de eeuwige jeugd. De drie bejaarden beloven de ruimtewezens te helpen terug te keren naar hun planeet. Daarvoor worden ze met een bijzonder cadeau beloond.

Achter de schermen van Arrival

?
?
?
?
?
?
?
?
?
?
?
  • Meer informatie
    P
  • Hoe bestel ik een film?
    P
w
cover Arrival

Arrival

Regisseur
Jaar
2016
Taal
Engels
Studio
Sony
Prijs
HD € 5,99
Te zien t/m
10 juli 2017
w

Stap 1

Druk op de rode knop of op menu op je afstandsbediening.

Stap 2

Navigeer naar Films in het menu dat geopend is. Binnen dit menu kun je een film uitkiezen.

Stap 3

Heb je een film uitgekozen? Druk op 'OK' om de film te openen en druk vervolgens op 'afspelen' of 'bestellen'.

Stap 4

Wanneer je een film kiest uit het betaalde aanbod is het nodig dat je een pincode invoert. De standaard pincode is '0000'.

Stap 5

De film start meteen met spelen. Veel kijkplezier!