7 Magnificent sjablonen
?

7 Magnificent sjablonen

The Magnificent Seven zie je on demand bij Ziggo

Wat de oorlogsfilm is voor Nederland, is de western voor Amerika: een cultureel icoon van het land. Met een eigen beeldtaal en gouden sjablonen. Zo ook bij The Magnificent Seven.

Amerika kent een lange traditie van westerns. Van cowboys in zwart-wit, die door Monument Valley rijden. Van saloons en paarden. Van pistolen en achtervolgingen. Als je er even over nadenkt, zijn ze best voorspelbaar, die westerns. Maar ja, de uitslag van de Tweede Wereldoorlog ken je ook, en toch kijken we allemaal weer uit naar de volgende oorlogsfilm.

Dus laten we eens kijken naar de terugkerende westernwaarden in The Magnificent Seven, een remake van een film uit 1960 die weer een ode is aan de film Seven Samurai uit 1954. Dus het verhaal is Japans, en dus juist geen westerncliché.

1. Het wilde westen
Het dorpje Rose Creek ligt in het idyllische westerndecor van grasvelden en bergketens. Een kerkje, een saloon, een begrafenisondernemer en een hotel: je vindt ze allemaal terug in het dorpje. Evenals een onverharde hoofdstraat, paardenstallen en een sheriff. Fans hoeven trouwens niet op zoek naar de locatie, want de bergen komen gewoon uit de computer en de omgeving van de set is verder geen omweg waard.

2. De good guy
De held van het verhaal is Chisolm (Denzel Washington), een bounty hunter met een donker verleden. Boevenvanger bij uitstek en de vertegenwoordiging van alles wat goed is, binnen de kaders van de western natuurlijk, want hij schiet er vaardig en zonder gewetenswroeging op los.

3. De bad guy
Bartholomew Bogue is de naam. Pokdalig gezicht, demonische uitstraling en de schrik van de bewoners van Rose Creek. Samen met zijn not so merry men dreigt en moordt hij omdat dat nu eenmaal kan. En omdat hij het dorp een armoedige waardeloze bende vindt. Liet al in zijn verleden een spoor van door en verderf achter in het wilde westen.

4. Damsel in distress
Emma Cullens echtgenoot wordt voor haar ogen door Bogue doodgeschoten. Zijn mannen schieten nog een paar dorpelingen dood, voor de deur van de kerk. Zij is het die de hulp inroept van Chisolm. Als hij haar vraagt of ze wraak wil, antwoordt ze: “I seek righteousness. But I’ll take revenge.” Ze weet wat ze met een geweer moet, en dat komt verderop in de film natuurlijk heel goed van pas.

5. De zwakke inwoners van het westerndorpje
Rose Creek is een flets stadje, met een fletse economie en dito bevolking. Chisolm heeft de nodige moeite om ze ervan te overtuigen dat ze de strijd aan moeten gaan met booswicht Bogue.

6. Een paar ‘goeden’ tegen een overmacht
Chisolm zoekt een team uit om het kwaad te verslaan. Hij vindt een gokker (Chris Pratt), een scherpschutter uit de Burgeroorlog, (Ethan Hawke) een jager, een Oriëntaalse moordenaar, een vogelvrije en een Indiaan. Zeven clichés binnen de western clichés! Samen met de mannen van het dorp gaan zij de strijd aan tegen het leger aan schorem en uitschot dat Bogue op de been weet te brengen.

7. Final shootout
Alles en iedereen moet kapot. Het hele dorp is het slagveld in het laatste stuk van de film. Gevechten van man op man, ontploffingen en zelfs een van de eerste mitrailleurs worden ingezet om de weerstand te breken. In het voorbijgaan blijft er van het dorpje niet veel over. Overwint dit keer het kwade? Of weten de Magnificent Seven het kwaad te verslaan? De vraag stellen is hem beantwoorden. Ja hoor eens, het blijft een western!

Je kijkt The Magnificent Seven bij Ziggo On Demand.

image A good fistful of spaghetti in the west

A good fistful of spaghetti in the west

Amerika kent natuurlijk de langste traditie van westerns, van The Searchers tot High Noon. Maar met afstand de meest legendarische films zijn drie spaghetti-westerns, gefilmd in de jaren ’60 door Sergio Leone:

1964: A fistful of dollars

1966: The good, the bad and the ugly

1968: Once upon a time in the west

  • Meer informatie
    P
  • Hoe bestel ik een film?
    P
w
cover The Magnificent Seven

The Magnificent Seven

Regisseur
Jaar
2016
Taal
Engels
Studio
MGM
Prijs
HD € 5,99
Te zien t/m
23 april 2017
w

Stap 1

Druk op de rode knop of op menu op je afstandsbediening.

Stap 2

Navigeer naar Films in het menu dat geopend is. Binnen dit menu kun je een film uitkiezen.

Stap 3

Heb je een film uitgekozen? Druk op 'OK' om de film te openen en druk vervolgens op 'afspelen' of 'bestellen'.

Stap 4

Wanneer je een film kiest uit het betaalde aanbod is het nodig dat je een pincode invoert. De standaard pincode is '0000'.

Stap 5

De film start meteen met spelen. Veel kijkplezier!