It’s a kind of magic

Now You See Me 2 en nog 3 magische films

P
Lees meer

Niets is wat het lijkt in de magie. En dat geldt driedubbel en dwars voor films waarin illusionisten, goochelaars en magiërs centraal staan. Omdat je bij Film1 vanaf 8 april Now You See Me 2 kunt zien, kijken we even naar de mooiste ‘magische’ films. De hele Harry Potter-reeks is buitencategorie, dus die verdwijnselen we even, met pijn in het hart. En we beginnen natuurlijk met Now You See Me 1 en 2:

Now you see me 1

Vier goochelaars worden door een verzekeringsmagnaat betaald om onder de naam Four Horseman spectaculaire shows door het land te geven. Als tijdens hun laatste truc allemaal geld uit de kluis van de financier wordt gestolen komt de FBI in actie. Maar de goochelaars zijn goed in hun vak en met spectaculaire trucs blijven ze uit handen van de FBI.

In New Orleans lijken ze geld van de financier over te maken naar mensen in het publiek. Als de FBI-agenten erachter komen dat de vier goochelaars bij de geheime magische organisatie The Eye horen, wordt het een echte zaak. Zijn de agenten de goochelaars een keer te slim af? Komen zij achter het ware verhaal van het mysterie?

Now You See Me 2

Als nummer 1 in de lijst staat, kan nummer 2 natuurlijk niet missen. De Four Horsemen wachten op nieuwe instructies van The Eye. Ditmaal trekken ze ten strijde tegen zakenman Owen Case die software heeft ontwikkeld die data van klanten steelt. Met nog meer tovertrucs en nog meer mensen die dubbele levens dan wel dubbelrollen spelen is het een waardig opvolger van deel 1. Met natuurlijk de grote vraag: is er ruimte voor een deel 3? Dit deel zie je in ieder geval vanaf 8 april bij Film1.

Vanaf 8 april te zien bij Film1

The Illusionist

Edward Norton speelt de illusionist Eisenheim, die aan het hof van de Oostenrijkse prins Leopold voor opschudding zorgt. Hij krijgt een verhouding met zijn jeugdliefde gravin Sophie, die in het huwelijk moet treden met Leopold. Voer voor problemen dus.

Maar hij is niet voor niets een illusionist en als Sophie sterft, weet hij haar als geest weer op het toneel op te voeren, tot opwinding van het publiek, tot afgrijzen van de politie en tot woede van prins Leopold. Het wordt nog erger, want de geestverschijning van Sophie beschuldigt de prins ervan haar vermoord te hebben. Wat is feit? Wat is illusie? Wat is bovennatuurlijk? Mooi gefilmd spannend verhaal.

The Prestige

Twee jonge goochelaars, Alfred Borden en Robert Angier, assisteren een oudere goochelaar. De geliefde van Angier komt om in een truc en hij geeft Borden daar de schuld van. Een nietsontziende strijd tussen beide ambitieuze magiërs begint. Als Borden de mooiste truc ooit heeft bedacht, wil Angier hem stelen, omdat hij denkt dat hij hem beter en succesvoller kan brengen.

De tocht om de truc te achterhalen blijft niet zonder gevolgen: er gebeuren ongelukken, er lopen relaties op de klippen, er ontstaan familiedrama's, er volgt een zelfmoord en tot slot, moord. Is de truc een onschuldige goocheltruc, of een lugubere uitvinding. Ook in deze onnavolgbare film is niets wat het lijkt.