Making a Murderer

Making a Murderer

Docu die het bloed onder je nagels vandaan haalt, figuurlijk dan

Het is alweer ruim een jaar geleden dat Making a Murderer in première ging. Maar nog altijd houdt de Netflix-documentaire over de geruchtmakende rechtszaak tegen Steven Avery de gemoederen bezig.

Making a Murderer geeft een schokkend beeld van een gerechtelijke dwaling en de keerzijde van het Amerikaanse jurysysteem in een uithoek van de Verenigde Staten: Manitowoc County, Wisconsin. 

Corruptie

De tiendelige serie gaat over het leven van Steven Avery; een outsider die ten onrechte veroordeeld wordt voor een misbruikzaak in 1985. Avery zit een straf uit van 18 jaar, maar dan blijkt dat de dader al die tijd gewoon nog rondliep. Er wordt een DNA-match gevonden met een beruchte zedendelinquent uit de regio en Avery komt eindelijk vrij.

Hij klaagt Manitowoc County aan wegens corruptie en eist een schadevergoeding van 36 miljoen dollar, 2 miljoen voor elk jaar dat hij onterecht vastzat. Klinkt best schappelijk. Maar aan de vooravond van het proces wordt hij opnieuw opgepakt, ditmaal voor de moord op de destijds 25-jarige fotografe Teresa Halbach. Toeval? Wie zal het zeggen.

Juridische molen

Averys’s zwakbegaafde neefje Brendan Dassey, die op het moment van de moord pas zestien jaar oud was, wordt opgepakt voor medeplichtigheid. Gefilmd over een periode van tien jaar nemen de makers ons mee in de juridisch molen waarin Avery en Brendan vervolgens belanden. Hoewel Avery alle schijn tegen zich lijkt te hebben, houdt hij nog altijd vol dat hij onschuldig is en dat hij er door de politie in is geluisd. Maar zie dat maar eens te bewijzen.

Het laatste nieuws?

Eind november werd bekend dat er een nieuw onderzoek komt naar verschillende bewijsstukken uit de rechtszaak tegen Avery en Dassey. In augustus werd de veroordeling van Dassey vernietigd omdat de rechter oordeelde dat de jongen onder valse voorwendselen door de politie was overgehaald om de bekentenis af te leggen. Hiermee zou een van de belangrijkste bewijsstukken in de zaak dus mogelijk komen te vervallen. Toch zit de inmiddels 27-jarige Dassey nog altijd vast omdat de openbaar aanklager nog de kans krijgt de uitspraak van de rechter aan te vechten.

Al met al is er dus nog genoeg stof voor een vervolg van de serie. Laten we hopen dat de waarheid snel aan het licht komt. De makers hebben al bevestigd dat er een tweede seizoen komt, het is alleen nog niet bekend wanneer. Bekijk nu alle afleveringen van het eerste seizoen op Netflix!