In de spotlights: 

In de spotlights: 

Het Nederlands Film Festival bij Ziggo On Demand en Movies & Series

Van 20 tot 29 september verzamelt de crème de la crème van de Nederlandse filmindustrie zich in Utrecht voor de uitreiking van de Gouden Kalveren. Vier het NFF mee met deze Nederlandse topfilms.

Ziggo On Demand tips

Bij Ziggo On Demand staan de hele maand september Nederlandse topfilms en –acteurs in de spotlights. We hebben onze catalogus afgespeurd en de beste films van Nederlandse bodem voor je uitgezocht. Ga in het On Demand-menu naar 'specials' binnen 'huren' en 'Movies & Series' en bekijk onze favorieten.

De Held

Nooit kwam Sara Silverstein (Monic Hendrickx) in aanraking met geweld, en nu ze net uit Los Angeles is teruggekeerd wil ze dat graag zo houden. Het is dan ook nogal tegen haar zin dat haar avontuurlijke zoon zich aanmeldt voor het United States Marine Corps.

Aan haar man Jacob (Fedja van Huêt) heeft ze weinig en tijd om haar zoon op andere gedachten te brengen is er niet. Na een middag roeien staat ze oog in oog met een verkrachter en niet veel later wordt haar dochter 's nachts gewelddadig overvallen. Zou deze bedreiging iets te maken hebben met het verzwegen oorlogsverleden van haar plotseling gestorven vader? Geheimen moeten ontrafeld worden, terwijl haar gezin uit elkaar dreigt te vallen. 

De Held was vorig jaar de openingsfilm van het Nederlands Film Festival. Hoofdrolspeelster Monic Hendrickx won tijdens haar carrière al vier keer een Gouden Kalf. Voor Fedja van Huêt staat de teller op drie.

Het Verlangen

Als de onnozele Brigitte (Chantal Janzen) met een beroerd manuscript bij uitgeverij Goudemondt aankomt, zien de broers Marc (gespeeld door Gouden Kalf-winnaar Gijs Naber) en Boudewijn (Alex Klaasen), directeurs van een noodlijdende familie-uitgeverij, direct mogelijkheden.

Ze laten de knappe Brigitte van rol wisselen met Herman (Peter Bolhuis): de stotterende auteur van een literair meesterwerk die nogal wat minpunten scoort op mediageniekheid. De truc werkt; het boek wordt zowel artistiek als zakelijk een megasucces, maar de aanvankelijke overeenstemming tussen alle partijen slaat om in een bittere strijd om erkenning.


Soof 2

Je favoriete chaoot is terug. In het eerste deel zat het er al aan te komen, maar nu is het definitief: Soof gaat scheiden. De liefdesbom is gebarsten voor Soof en Kasper, ondanks de vele sessies met hun therapeut. Soof (Lies Visschedijk) probeert positief te blijven, maar ze raakt de controle over haar toch al zo chaotische leven volledig kwijt. 

Haar cateringbedrijf de Kooksoof inspireert niet meer, de kinderen zijn vooral bezig met hun tienersores en Kasper (Fedja van Huêt) slaat veel te snel een veel te jong ding aan de haak. Maar dan ontmoet ze de knappe kok Bauke (Achmed Akkabi). Een ware goochelaar in de keuken die ook nog eens alle aandacht heeft voor Soof. Is hij de oplossing voor haar huwelijksproblemen? Of misschien toch die ene verlegen dierenarts (Daan Schuurmans)?

Soof 2 is het vervolg op de romantische komedie Soof van regisseur Antoinette Beumer uit 2013.

Soof en Soof 2 zijn nu te zien bij Ziggo On Demand.


Voor elkaar gemaakt

Felix geniet volop van zijn vrijgezelle bestaan; hij is heel gelukkig met een leven zonder vaste relatie en kinderen. Totdat een onenightstand door een bizar incident eindigt in het ziekenhuis. Als Felix (Matthijs van de Sande Bakhuyzen) daar bijkomt, krijgt hij tot zijn schrik de diagnose dat hij voor eeuwig onvruchtbaar zal zijn.

Nu het stichten van een gezin opeens geen keuze meer is, maakt zijn happy single gevoel plotseling plaats voor een groeiende kinderwens. Zijn prettig gestoorde broer Jelle ontdekt dat een eerdere donatie van Felix aan de spermabank goed terecht is gekomen: bij de eicel van tv-presentatrice Jip (Loes Haverkort). Vanaf dat moment zet Felix alles op alles om de vader te worden van het enige kind dat hij ooit zal kunnen hebben. Of Jip nu een vriend heeft of niet.


Het Gouden Kalveren Gala

Dat is waar het tijdens het NFF eigenlijk allemaal om draait. Dan worden onder meer de felbegeerde Gouden Kalveren uitgereikt. De eerste editie van het NFF werd georganiseerd in 1981. Sindsdien is Utrecht elk najaar tien dagen lang de filmhoofdstad van Nederland.

1500 kilo

Het festival begint traditiegetrouw met de plaatsing van het enorme en Gouden Kalf, dat ontworpen werd door Theo Mackaay in opdracht van Jos Stelling, filmregisseur en initiatiefnemer van het NFF. Het Gouden Kalf is vier meter hoog, 1500 kilo schoon aan de haak, gemaakt van brons en belegd met bladgoud.

Het NFF sluit af met de uitreiking van de Gouden Kalveren, aan onder meer de beste Nederlandse filmmakers, acteurs en actrices, producenten en scenarioschrijvers. De winnaars krijgen een klein Gouden Kalf(je) van 33 centimeter. De nominaties voor dit jaar worden op 1 september bekendgemaakt. De tragikomedie Tulipani van Oscar-winnaar Mike van Diem is dit jaar de openingsfilm van deze 37e editie van het NFF.

Movies & Series tips

Heb je het Movies & Series pakket? Dan heb je nóg meer keuze. Deze vier kaskrakers trokken door heel Nederland volle zalen. Staat de popcorn al klaar?

Sonny Boy

1928, Nederland: de jonge Waldemar Nods (Sergio Hasselbaink) ontmoet in Nederland de oudere Rika van der Lans (Ricky Koole). Ze vallen als een blok voor elkaar maar de tegenstellingen tussen beiden zijn groot. Hij komt uit Suriname, is nog geen twintig en studeert. Zij komt uit Nederland, is 17 jaar ouder, getrouwd en moeder van vier kinderen. Kort na hun eerste ontmoeting blijkt Rika zwanger te zijn. Een enorm schandaal voor die tijd. En dat terwijl de Tweede Wereldoorlog voor de deur staat.

Sonny Boy is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Annejet van der Zijl en was de Nederlandse inzending voor de Oscars in 2011. Het NFF bekroonde Sonny Boy dat jaar met de Platina Film; een prijs voor films die 400.000 of meer bezoekers naar de bioscoop weten te trekken. Ricky Koole werd bovendien genomineerd als Beste Actrice voor haar rol. 

Nova Zembla

Nova Zembla vertelt het waargebeurde verhaal van de avontuurlijke ontdekkingsmissie van Willem Barentsz (Derek de Lint) en Jacob van Heemskerck (Victor Reinier), dat destijds is opgetekend door het jonge bemanningslid Gerrit de Veer (gespeeld door Gouden Kalf-winnaar Robert de Hoog).

In het 16e-eeuwse Amsterdam waarin de scheepsbemanning wordt samengesteld is Gerrit de Veer assistent van de bekende dominee Petrus Plancius (gespeeld door Gouden Kalf-winnaar Jan Decleir) en bovendien verliefd op diens mooie dochter Catharina (Doutzen Kroes). Als grote initiator van de ontdekkingsreis besluit Plancius heimelijk om de bleue Gerrit mee te sturen op de expeditie van Barentsz en Van Heemskerck om te bewijzen de liefde van zijn dochter waard te zijn.

Nova Zembla is geregisseerd door Reinout Oerlemans en behaalde binnen vier dagen na de première de status van Gouden Film (100.000 bioscoopbezoekers). Twee weken later bekroonde het NFF de film ook tot Platina Film (400.000 bezoekers).

Het Diner

Twee echtparen gaan een avond uit eten: de broers Serge (Daan Schuurmans) en Paul (Jacob Derwig) en hun echtgenotes Babette (Kim van Kooten) en Claire (Thekla Reuten). Ze praten over alledaagse zaken, dingen waar mensen tijdens etentjes over praten: werk, de laatste films, de oorlog in Syrië, vakantieplannen, et cetera.

Maar ondertussen vermijden ze waar ze het eigenlijk over moeten hebben: hun kinderen. Die hebben namelijk iets verschrikkelijks op hun geweten wat hun toekomst kan verwoesten. Hoe ver ga je om je kinderen te beschermen? 

Het Diner is de verfilming van de gelijknamige bestseller van Herman Koch uit 2009. De verfilming ging in 2013 in première op het internationaal filmfestival van Toronto en bereikte de status van Gouden Film.

Kenau

Kenau vertelt het waargebeurde verhaal van Kenau Simonsdochter Hasselaer, een onverzettelijke heldin, die in de 16e eeuw succesvol een vrouwenleger aanvoerde in de strijd tegen de Spaanse bezetter tijdens de Tachtigjarige Oorlog. De Haarlemse bood succesvol verzet en ging de geschiedenisboeken in.

Tijdens haar leven runde Kenau een scheepswerf in Haarlem. Als haar dochter betrokken raakt bij het verzet tegen de Spanjaarden en op de brandstapel belandt, besluit Kenau niet langer toe te kijken. Aanvankelijk levert ze hout om de stadsmuren te versterken. Later richt ze een vrouwenleger op om mee te vechten tegen de Spanjaarden. 

Kenau was ondanks haar verzet gehaat onder veel Haarlemmers. Ze was koppig en had een moeilijk karakter. Na haar dood werd haar een scheldwoord voor een bazige vrouw of een manwijf. Maar ‘Kenau’ werd ook een geuzennaam voor een moedige, zelfstandige vrouw die haar mannetje weet te staan.

Wat vind je van deze pagina?

Liever nietw