Huis voor bijzondere kinderen

Echt Tim Burton-avontuur op Film1

P
Lees meer

Kinderen met bijzondere gaven vinden bescherming in Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children. Er loert gevaar, onder andere van Hollows, die op jacht zijn naar de gaven van die kinderen.

Abe Portman vertelde de verhalen al jaren aan zijn kleinzoon Jake: over de gevechten tegen monsters en dat hij in de Tweede Wereldoorlog in Mevrouw Peregrine’s Huis voor Bijzondere Kinderen woonde in Wales. De kinderen hadden allemaal paranormale gaven en droegen de naam ‘Peculiars’. Op een dag vindt Jake zijn opa met uitgestoken ogen. Al stervende geeft hij Jake de opdracht op zoek te gaan naar het Huis.

Als hij in het Huis aankomt blijken de kinderen uit de verhalen er nog steeds te wonen. Ze nemen hem mee terug naar 1943. Daar onmoet hij mevrouw Peregrine, die in een vogel kan veranderen en de tijd kan manipuleren. Om de kinderen te beschermen heeft zij het huis in een timeloop gezet, zodat de kinderen elke dag 3 september 1943 beleven en in principe veilig zouden moeten zijn. Jake ontmoet er ook Emma Bloom, op wie zijn opa in de Tweede Wereldoorlog ook een oogje had. Samen met de andere kinderen en mevrouw Peregrine moeten zij het gevaar, in de vorm van ‘Hollows’ weerstaan. Die zijn uit op eeuwig leven ten koste van de Peculiars. Gaat ze dat lukken?

Burtonesque

Vrijwel onmogelijk om de hand van de meester te missen in deze film. Niet alleen zie je hem voorbijkomen in een cameo, ook een paar andere trademarks van zijn filmstijl zie je langskomen, net als verwijzingen naar zijn eerdere films.

Er is best wat CGI te zien, al probeert Burton dat te voorkomen als het even mogelijk is. Zo zie je ook een paar poppen die niet in de computer, maar met stop-motion tot leven komen. Een techniek die Burton in vrijwel al zijn films gebruikt. De onderwaterscènes zijn trouwens een stuk beter als computereffect te maken.  

In de tuin van het Huis staan mooie uit sierhagen gemaakte kunstwerken, zoals een dinosaurus. In Edward Scissorhands laat Burton het hoofdpersonage met zijn schaarhanden ook een dino knippen uit een struik.

Lees ook: Zonder deze freaks geen Burton