©2017 Home Box Office, Inc. All rights reserved. HBO® and all related programs are the property of Home Box Offic, Inc.

De Niro is The Wizard of Lies

HBO verfilmt meesteroplichter Madoff

P
Lees meer

Kijk The Wizard of Lies nu met Movies & Series XL

Voor de hoofdrol in The Wizard of Lies wist HBO topacteur Robert De Niro te strikken. Hij speelt een van de grootste Amerikaanse oplichters: Bernie Madoff. Is De Niro hier net zo indrukwekkend als in zijn andere iconische filmrollen?

Wie is Bernie Madoff?

In 2008 werd aandelenhandelaar en investeringsadviseur Bernie Madoff opgepakt voor een enorme oplichtingszaak waarbij veel bedrijven en individuen, waaronder veel bekende Amerikanen, een heleboel geld kwijtraakten. Madoff leidde een Ponzi-fraude, waarbij de uitkering van de winst werden betaald door nieuwe inleggers. De eerste inleggers werden rijk, de laatste waren de pineut. Er ging 50 miljard dollar in de hele fraude om. Madoff werd veroordeeld tot 150 jaar celstraf.

Hoe kreeg Madoff het voor elkaar om zoveel mensen in de fraude te betrekken? En zo lang de financiële autoriteiten om de tuin te leiden? En zelfs zijn vrouw en kinderen? Daarvoor moet je de persoon Madoff leren kennen. Hij was geen opdringerige handelaar. Integendeel, mensen kwamen juist naar hém toe om mee te doen. Madoff beheerste de rol van eerlijk man tot in de puntjes. Het kostte veel mensen hun spaargeld.

Huiswerk gedaan

Wie beter om in zo’n gelaagde rol te kruipen dan topacteur Robert de Niro? Hij had nog een stevige klus aan het inleven in de rol van Madoff, die hij in een interview een ‘sociopaat’ noemde. Hij sprak met mensen, las onder andere het boek van Diana Henrique (waarop de film is gebaseerd) en bestudeerde zo goed mogelijk de fysieke uitstraling van Madoff.

Regisseur Barry Levinson zag De Niro stap voor stap, beetje bij beetje, in het karakter van Madoff groeien. Met een gebaartje, een colbertje, een blik. De Niro’s Madoff was er niet opeens. Daar ging tijd overheen. Het leverde uiteindelijk een fascinerende HBO-film op.

Kruip in de huid van…

Het is bij lange na niet de eerste keer dat Robert de Niro diep in het karakter van zijn rol duikt. Hij staat bekend om zijn intensieve voorbereiding en inleving. Voor zijn rol in Raging Bull trainde hij als een pro (volgens zijn trainers had hij er nog een kunnen worden ook) en kwam hij in vier maanden tientallen kilo’s aan (met gevolgen voor zijn gezondheid). Hij liet zijn gebit ombouwen door een tandarts (inclusief rotte tanden) voor Cape Fear. Hij leefde een tijd in Sicilië voor The Godfather Part II. Hij werkte een paar weken als taxichauffeur en viel 17 kilo af voor zijn rol in Taxi Driver. En hij leerde zelfs saxofoon spelen voor New York, New York. Voor The Deer Hunter ging hij om met arbeiders uit staalfabrieken en bezocht hun kroegen. Oh, en voor zijn rol als Al Capone in The Untouchables kwam hij opnieuw flink wat kilo’s aan. Weinig acteurs zullen het hem nadoen.

Interview: hoe De Niro zich voorbereidde op de rol