Oscarwinnende films

Oscarwinnende films

De winnaars van vorig jaar en de nominaties van dit jaar

Tot 26 februari zie je elke zondag bij Film1 de grootste Oscarwinnaars van vorig jaar. Zet het in je agenda! De komende vier zondagen doe je niks anders dan film kijken. 

And the nominees are...

Het is weer bijna zo ver. Op 26 februari vindt de Oscaruitreiking plaats. Traditiegetrouw wordt de uitreiking gehouden in, natuurlijk, Hollywood. Op 24 januari zijn de genomineerden bekendgemaakt. De film La La Land heeft de meeste nominaties te pakken: maar liefst 14! Daarmee vestigt het een nieuw record. Opvallend was dat de genomineerden bekend werden gemaakt via een opgenomen video, terwijl dat normaal altijd live voor een volle zaal gebeurd. Om de Oscar-koorts bij iedereen los te maken, zie je bij Film1 in aanloop naar de uitreiking de grootste Oscarwinnaars van 2016. 

Zondag 5 februari:

Twintig films in vier weken. Wat wil je nog meer? Op de eerste zondag zie je onder andere Son Of Saul, die de Oscar voor beste buitenlandse film won. Het verhaal gaat over de Hongaarse gevangene Saul Auslander, die in een crematorium van Auschwitz werkt. Hoewel Saul bijna nooit naar zijn zoon omkeek, wil hij nu juist zijn lichaam redden, zodat een rabbijn hem kan begraven.

Alle films op 5 februari:
15.25 uur: Het Lied van de Zee
16.55 uur: 45 Years
18.30 uur: Joy
20.30 uur: Creed
22:40 uur: Son of Saul

Zondag 12 februari:

Mark Rylance werd bekroond met een Oscar voor zijn rol in Bridge of Spies, dat gebaseerd is op een waargebeurd verhaal. De film speelt zich af tijdens de Koude Oorlog, waar advocaat James Donovan (Tom Hanks) door de CIA wordt gerekruteerd om een, op het eerste oog, onmogelijke missie uit te voeren: onderhandelen over de vrijlating van een door de Russen gevangen genomen Amerikaanse piloot.

The Hateful Eight won een Oscar voor de beste originele muziek. De film speelt zich af in Wyoming, een aantal jaar na de Amerikaanse Burgeroorlog. Acht heetgebakerde bezoekers veranderen een gezellige herberg in een ‘hateful’ etablissement. Een typische ‘Tarantino’ met bijna 3 uur lang sterke dialogen en zinvol geweld.

Alle films op 12 februari:
15.15 uur: Menino (NL)
16.35 uur: Trumbo
18.35 uur: Carol
20.30 uur: Bridge of Spies
22.50 uur: The Hateful Eight

Zondag 19 februari:

De film The Revenant werd vorig jaar maar liefst twaalf keer genomineerd. Uiteindelijk won het er drie: de Oscars voor beste acteur (Leonardo DiCaprio), beste camerawerk en beste regie. De film speelt zich af in het jaar 1823. Avonturier Hugh Glass en zijn manschappen worden tijdens een expeditie in de Amerikaanse wildernis aangevallen door indianen. Als Glass na een hinderlaag moet vrezen voor zijn leven, weet hij maar net te ontsnappen en slaat op de vlucht. Zijn wil om te leven en zijn liefde voor zijn familie maken hem sterker tijdens een overlevingstocht vol tegenslagen.

Alle films op 19 februari:
14.40 uur: When Marnie was There
16.20 uur: Brooklyn
18.10 uur: The Martian
20.30 uur: The Revenant
23.00 uur: Sicario

Zondag 26 februari:

Spotlight won de Oscars voor beste film en het beste originele scenario. De film beschrijft het waargebeurde verhaal van Spotlight, een speciaal onderzoeksteam van The Boston Globe dat het gigantische schandaal van kindermisbruik in de Katholieke Kerk onthulde.

Interstellar werd bekroond met een Oscar voor de beste visuele effecten. De film speelt zich af in de toekomst, als regeringen en economieën over de hele wereld zijn ingestort. Er is weinig voedsel en de 20ste eeuw wordt aangewezen als de schuldige van dit alles. NASA verkent een open wormgat en hoopt daarmee een beter thuis voor de mensheid te vinden. 

Alle fims op 26 februari:
16.45 uur: Cinderella
18.30 uur: Into the Woods
20.30 uur: Spotlight
22.35 uur: Interstellar
01.20 uur: Spectre

Alle Oscarnominaties van 2017

De film La La Land is de grootste kanshebber tijdens de uitreiking op 26 februari: het kreeg een recordaantal van veertien nominaties. Een van de nominaties die de muscialfilm ontving is die voor de beste film. Andere kanshebbers voor deze Oscar zijn de films Arrival, Hacksaw Ridge, Hell or High Water, Hidden Figures, Lion, Manchester by the Sea, Moonlight en Fences.

De regisseurs Denis Villeneuve (Arrival), Mel Gibson (Hacksaw Ridge), Damien Chazelle (La La Land), Kenneth Lonergan (Manchester by the Sea) en Barry Jenkins (Moonlight) zijn de genomineerden voor de Oscar van de beste regie.

De genomineerden voor de Oscar van de beste mannelijke hoofdrol zijn: Ryan Gosling (La La Land), Casey Affleck (Manchester by the Sea), Andrew Garfield (Hacksaw Ridge), Viggo Mortensen (Captain Fantastisc) en Denzel Washington (Fences).

Isabelle Huppert (Elle), Ruth Negga (Loving), Emma Stone (La La Land), Natalie Portman (Jackie) en Meryl Streep (Florence Foster Jenkins) zijn de kanshebbers voor de Oscar van de beste vrouwelijke hoofdrol.

Naast de Oscars voor de beste mannelijke en vrouwelijke hoofdrollen, worden er ook Oscars uitgereikt voor de beste mannelijke en vrouwelijke bijrollen. Bij de mannen zijn Mahershala Ali (Moonlight), Jeff Bridges (Hell or High Water), Lucas Hedges (Manchester by the Sea), Dev Patel (Lion) en Michael Shannon (Nocturnal Animals) de kanshebbers voor deze Oscar.

Bij de vrouwen zijn dat: Viola Davis (Fences), Naomie Harris (Moonlight), Nicole Kidman (Lion), Octavia Spencer (Hidden Figures) en Michelle Williams (Manchester by the Sea).

De animatiefilms die kans maken op een Oscar voor beste animatiefilm zijn: Kubo and the Two Strings, Moana, My Life As a Zucchini, The Red Turtle en Zootopia.

De films Trolls, Jim: The James Foley Story, Moana en La La Land (twee keer) zijn de kanshebbers voor de Oscar van beste originele muzieknummer.

Land of Mine (Denemarken), A Man Called Ove (Zweden), The Salesman (Iran), Tanna (Australië) en Toni Erdmann (Duitsland) zijn de genomineerden voor de beste buitenlandse films.