Lak aan hun omgeving

Captain Fantastic en Miles Ahead bij Film1

P
Lees meer

Mensen die de wereld heel anders zien dan hun omgeving. Een dankbaar onderwerp voor films. Bij Film1 zie je in juli Captain Fantastic en Miles Ahead.

Captain Fantastic

Midden in de bossen van de Amerikaanse staat Washington leven Ben (Viggo Mortensen), zijn vrouw Leslie en hun zes kinderen. Ze leven ver weg van de bewoonde wereld en de kinderen worden thuis geschoold, ook in politiek, zelfverdediging en verpleging. In een wereld zonder internet, maar met de normen en waarden van hun ouders.

Wanneer Leslie vanwege een depressie wordt opgenomen in een psychiatrische inrichting in de stad pleegt zij zelfmoord. Omdat de ouders van Leslie haar willen begraven en ze zelf heeft gezegd dat ze gecremeerd wil worden en dan door de wc getrokken, vertrekken Ben en zijn kinderen met de bus richting bewoonde wereld om dat recht te trekken.

Die reis levert de eerste kennismaking op van de kinderen met de hedendaagse snelle en stadse maatschappij. Die kennismaking blijft niet zonder gevolgen voor de kinderen. En het leidt tot een enorm conflict tussen vader Ben en zijn schoonouders. Die vinden hem namelijk een slechte vader en willen de voogdij over de kinderen op zich nemen.

Het levert een grappige en ontroerende film op, waarbij Ben en zijn kinderen de grote vragen van het ouderschap, liefde, eigen verantwoordelijkheid en andere levenskeuzes voor de kiezen krijgen.  

Captain Fantastic zie je op zondag 9 juli 20.30 uur, woensdag 12 juli 12.25 uur op Film1 Premiere.

Miles Ahead

In het midden van een vruchtbare muzikale carrière verdwijnt trompettist Miles Davis (Don Cheadle) vijf jaar uit het publieke leven. Hij leeft in isolatie terwijl hij om probeert te gaan met chronische heuppijn, muzikale uitdagingen, drugsverslaving en traumatische herinneringen. En ook zijn moeizame huwelijke met de knappe danseres Frances Taylor (Emayatzy Corinealdi) bezorgt hem kopzorgen. Hoewel het hem muzikale pareltjes opleverde zoals Sketches of Spain, was het mede door zijn ontrouw ook een turbulent en gewelddadig huwelijk. Daardoor moest Frances uiteindelijk zelfs vluchten voor haar eigen leven.

Tijdens zijn teruggetrokken leven belt journalist Dave Braden (Ewan McGregor) bij Miles aan. Deze reporter van het Amerikaanse muziektijdschrift Rolling Stone is nieuwsgierig naar hoe het met de muzikant gaat. Dit leidt ertoe dat de muzikant en de journalist samen op zoek gaan naar een gestolen tape met de meest recente composities van Davis. Lukt het om de tape weer terug te vinden? En nog veel belangrijker: lukt het Davis om zijn muzikale loopbaan weer op de rails te krijgen?   

Miles Ahead zie je bij Film1 op zondag 23 juli 20.30 uur en zondag 26 juli 22.30 uur op Film1 Premiere.

Eigenzinnigheid troef

Het kost niet veel moeite om nog een paar films over eigenzinnige karakters te vinden in de Film1 On Demand-filmcatalogus.  Bijvoorbeeld deze twee:

Capote (2005)

Veel excentrieker dan de Amerikaanse schrijver Truman Capote vind je ze niet snel. Deze film gaat over zijn leven tijdens de totstandkoming van zijn roman Cold Blood. Capote werd in 1959 gevraagd om voor het tijdschrift The New Yorker een artikel te schrijven over de moord op vier leden van een bekende boerenfamilie in het stadje Holcomb, Kansas. Hij komt er al snel achter dat het verhaal veel meer dan een artikel waard is.

Met een glansrol voor acteur Philip Seymour Hoffman, die voor zijn rol een Golden Globe en Oscar won.

Rain Man (1988)

Klassieker met Tom Cruise als egocentrische yup die erachter komt dat hij een zwaar autistische broer heeft. Yup Charlie Babbitt (Cruise) komt erachter dat het grootste deel van de erfenis van zijn vader niet voor hem is. Het geld komt in een fonds terecht voor zijn autistische broer Raymond (Dustin Hoffman), die aan een savantsyndroom lijdt. Hij is goed in het onthouden van trivia, getallenreeksen en is een kei in wiskundesommen. Hij is ook de broer waarvan Charlie niet eens wist dat hij hem had. Charlie neemt Raymond mee op reis, in eerste instantie om toch aan dat geld te komen. Tijdens de reis leren de broers elkaar beter kennen en bouwen ze een band op.

De film leverde een indrukwekkende rij prijzen op, waaronder een Golden Globe en een Oscar voor Hoffman.