Brooklyn

Brooklyn

Op jonge leeftijd je spullen pakken en verhuizen naar het grote Amerika. Op zoek naar succes, maar constant in strijd zijn met je gevoelens. Dat is het nieuwe leven van Ellis. Ga er maar aan staan.

From Brooklyn with love

Het zijn de jaren ’50 en we maken kennis met de jonge Ierse Ellis Lacey (Saoirse Ronan). Ze komt uit het armoedige stadje Enniscorthy, waar ze als winkelbediende maar een bescheiden salaris krijgt. Omdat Ellis weet dat ze veel meer kan, hakt ze de knoop door en besluit ze haar familie en vrienden achter zich te laten en te emigreren naar Amerika. Ze belandt in Brooklyn, New York en volgt daar een opleiding tot boekhoudster. Ze heeft heimwee naar haar vaderland maar die verdwijnt als ze verliefd wordt op de Italiaans-Amerikaanse Tony (een rol van Domhnall Gleeson). Wanneer Ellis hoort dat haar zus is overleden en haar moeder moeite heeft om zich staande te houden, keert Ellis terug naar Ierland. Maar ze trouwt voor vertrek in het grootste geheim met Tony.

Terug naar Ierland, of toch niet?

Terug in haar vaderland stuit de prille echtgenote op een dilemma. Eerst lijkt er niet veel aan de hand. Het doet Ellis goed haar vrienden en familie weer te zien. Maar de problemen beginnen als ze ook nog eens de kans krijgt om in Ierland op haar niveau te werken en de rijke vrijgezel Jim (Emory Cohen) verliefd op haar wordt. Zou ze dan toch op haar plek zijn in Ierland? Haar leven met Tony in Amerika lijkt verder weg dan ooit. Als Ellis een vrouw tegenkomt die weet van haar geheime bruiloft en die van plan is dat te vertellen, besluit ze alsnog terug te gaan naar de VS. Ze laat haar moeder voor de tweede keer achter, maar ze weet dat er in Amerika iemand op haar wacht.

Oscar

Regisseur John Crowley baseerde Brooklyn op het boek van Colm Tóibín. Voor hoofrolspeelster Saoirse Ronan was de rol op haar lijf geschreven. Ze werd zelf geboren in New York en groeide op in Ierland, precies andersom als haar personage in de film dus. Haar fenomenale acteerwerk leverde haar een Oscarnominatie op in de categorie Beste Actrice.