‘And the Oscar goes to…’

Je ziet de filmprijzen bij Net5

P
Lees meer

Een rode loper tot aan de horizon. Filmsterren in galajurk. En de meest begeerde gouden beeldjes uit de filmindustrie: in de nacht van 26 op 27 februari is het Oscar Night bij Net5!

Oscar Night!

Het is niet altijd makkelijk om de uitreiking van de Academy Awards (zo heten de Oscars officieel) live op tv te zien. Sommige jaren moet je daarvoor een abonnement op een filmzender hebben. Maar dat was soms ook deel van de pret: met zijn allen een feestje bouwen met je vrienden bij degene die dat abonnement had.

Dat feestje hoef je helemaal niet minder te vieren nu je de Oscars gewoon bij Net5 kunt zien. In de nacht van 26 op 27 februari, vanaf 2.30 uur tot vroeg in de ochtend. Dus huur een tuxedo of galajurk, haal de regisseursstoeltjes van zolder en sla genoeg snacks en drank in om de hele uitreiking mee te maken.

Video: de kanshebbers volgens filmkenners

We vroegen bekende filmliefhebbers welke films en acteurs zij Oscars zien winnen. Kijk deze video:

Voorpret

Voorpret

Je hoeft niet eens een grote filmfan te zijn om van de 89ste uitreiking van de Oscars te genieten, al helpt het wel als je weet over welke film, acteur of regisseur het gaat. Voor sommige mensen is het al helemaal goed als ze de stoet acteurs en actrices op de rode loper voorbij zien komen lopen. En anderen zijn vooral heel nieuwsgierig naar de toespraakjes van de winnaars: komen er tranen, zet de muziek al in wanneer de acteur net begonnen is aan het bedanken van al zijn huisdieren, of nemen er nog mensen in hun bedankje stelling tegen het kwaad in de wereld? We horen en zien het allemaal in de Oscarnacht.

Maar de voorpret begint al eerder. Bijvoorbeeld op Film1, de filmzender die in aanloop naar de Oscars een heel stel Oscarwinnaars en -genomineerden uitzendt. Bij Net5 is het vanzelfsprekend Oscarmaand, met grote winnaars uit de afgelopen jaren. Van The Shawshank Redemption tot Slumdog Millionaire. En van The Kite Runner tot Les Misérables. Het overzicht vind je hier.

Wie wint wat?

Maar waar het eigenlijk om gaat is natuurlijk: wie wint de Oscar voor beste film, beste acteur, beste actrice en beste regisseur? En wie wint er in een van al die andere categorieën? Een paar dingen zijn zeker: 

  • Er zijn meer gekleurde genomineerden dan vorig jaar. Dat was ook niet zo moeilijk, want toen waren er nul. Maar nu is er een serieuze diverse lijst. Met 6 gekleurde acteurs in de running, zoals bijvoorbeeld Denzel Washington (beste acteur) en Ruth Negga (beste actrice). In de categorie documentaires zijn zelfs vier gekleurde regisseurs genomineerd. Het is nog even afwachten of een van hen ook daadwerkelijk een Oscar wint, want anders halen Twitteraars misschien #OscarsSoWhite weer van stal.
  • Eén categorie heeft een Nederlands tintje, want bij de lange animatiefilms is The Red Turtle genomineerd, een film van Michael Dudok de Wit.

Wie zijn er allemaal genomineerd?

Wie wint wat?

Deel je Oscargevoel in de Community

Snap je het niet dat La La Land maar liefst 14 nominaties binnen heeft gesleept? Vind je het onbegrijpelijk dat Tom Hanks is overgeslagen met zijn rol in Sully? In de Ziggo Community delen we all things Oscar. Leg uit waarom volgens jou Isabelle Huppert gaat winnen. Of waarom Zootopia geen kans maakt.

Praat mee over de gouden beeldjes