Lachen om leven in de eighties

Lachen om leven in de eighties

The Goldbergs: seizoen 1-3 On Demand bij ABC

Ah, de nostalgie. Herinner je je nog The Wonder Years met Winnie en Kevin? Happy Days met The Fonz? En That 70s Show met Eric Kelso en Fez? Dat, maar dan in jaren ’80, in The Goldbergs.

Getrouwd, met kinderen

Jaren ’80, Jenkintown, Pennsylvania, een klein stadje 15 kilometer van Philadelphia vandaan. Adam Goldberg, jongste bijdehante zoon van de familie Goldberg, registreert het dagelijks leven van het gezin met zijn VHS-videocamera. Je leert zo vader Murray, moeder Beverly, oudere zus Erica en oudere broer Barry beter kennen. Opa Albert “Pops” Solomon is vaak in het huishouden te vinden, voor advies en om de kleinkinderen te helpen (meestal achter de rug van hun bemoeizieke moeder om).

De verhalen worden verteld door een voice-over, de volwassen Adam (met de stem van Patton Oswald). De sitcom is gebaseerd op de jeugd van de producent van de serie, Adam F. Goldberg. Hoewel er weleens een loopje genomen wordt met de chronologie, komen alle gebeurtenissen echt uit de jaren ’80 en herkennen Amerikanen locaties en namen uit de serie uit de regio van Philadelphia.

Familiebanden

Verwacht in het eerste seizoen verhalen over het eerste vriendinnetje van Adam, de rijlessen van Barry, het bijbaantje van Erica, de liefdesbrieven van vader Murray, de versierpogingen door Pops en de onophoudelijke pogingen van ‘smother mother’ Beverly om het leven van hun kinderen te sturen. En dat allemaal in de voor veel Generation-X’ers herkenbare eighties, vol culturele referenties, van het openen van de kluis van Al Capone, via Star Wars - Return of the Jedi en Bon Jovi’s Living on a Prayer tot president Reagan.

Leuk weetje: een paar van de ‘real life’ jeugdvrienden van Adam spelen een bijrolletje in de aflevering waarin hun jonge versie voorkomt.

Wat vond jij het leukst aan de jaren ’80?