Tv-kok Danny Jansen deelt (keuken)geheimen

Tv-kok Danny Jansen deelt (keuken)geheimen

'Ik was een verschrikkelijke *****'

Danny Jansen is een van de 24Kitchen-chefs die samen met zijn team oma's culinaire keukengeheimen deelt op tv en het 24Kitchen Food Lovers Weekend. Ziggo neemt een kijkje in Danny's keuken.

Het culinaire leven van de 36-jarige foodlover uit Brabant is 24/7 in beweging. Na een drukke draaidag voor zijn 24-Kitchen programma Zoals Alleen Oma Dat Kan helpt Danny ‘tussendoor’ iemand een trifle in elkaar te toveren en daarna racet hij direct door voor dit interview. “Gelukkig krijg ik heel veel energie van mijn werk”, grijnst hij. Het Zoals Alleen Oma Dat Kan-concept begon bij een kookboek, gevolgd door het gelijknamige 24Kitchen-programma en kookworkshops, waaronder Granny Steady Cook! op het 24Kitchen Food Lovers Weekend in april. Het ‘oma-concept’ is eenvoudig: Indonesische grootmoeders nemen Danny aan de hand van eigen recepten mee hun culinaire familiegeschiedenis in.

Tussen saté en peenstamp 
Danny’s allerbelangrijkste regel in de tv-studio én op het foodfestival is eenvoudig: “Oma is altijd de baas”, benadrukt hij plechtig. “Het zijn oma’s keukengeheimen en alle voorbereidingen en handelingen gaan precies zoals zij dat wil. Als oma wil dat het vlees op een speciale manier wordt gesneden, dan doen we dat zo. Geen discussie. Alle familierecepten komen immers bij de Indonesische grootmoeders vandaan”, onderstreept Danny.

"De allerbelangrijkste regel is eenvoudig; Oma is altijd de baas."

“Zelf ben ik twee jaar geleden pas voor het eerst in Azië geweest. Dat klinkt misschien gek, omdat ik al heel lang Aziatische kookprogramma’s maak”, geeft hij toe. “Maar het heeft me niet belemmerd in mijn werkzaamheden. Mijn ouders hebben ervoor gezorgd dat zowel de Nederlandse als Indonesische cultuur in mijn genen zit. Het beste uit twee werelden? Saté uit Indonesië en Hollandse Peenstamp”, roept hij zonder enig moment van twijfel. “Dat is hutspot op z’n Brabants”, verduidelijkt hij met een knipoog.

Oma-app 
Zijn eigen grootmoeders heeft Danny helaas maar kort gekend. Koken leerde hij daarom niet van zijn oma, maar van zijn moeder. “Het belangrijkste dat ik heb geleerd, is ieder ingrediënt te respecteren.

“Als een beest sterft om opgegeten te worden, dan moet je je uiterste best doen om het zo lekker mogelijk te bereiden. Dat ben je aan het dier verplicht.”

Daarom heb ik er ooit bewust voor gekozen om te kijken hoe een koe wordt geslacht. Verschrikkelijk! Maar sindsdien heb ik veel meer respect voor vlees gekregen.” Aan zijn oma’s bewaart Danny goede herinneringen. “Als ik aan vroeger denk, dan ruik ik de heerlijke geuren uit hun keukens”, herinnert hij zich. “Dankzij m’n tv-programma heb ik er gelukkig heel veel grootmoeders bijgekregen. We spreken elkaar regelmatig en hebben zelfs een oma-appgroep. Vooral oma Meity heeft een onuitwisbare indruk gemaakt. Een pittige dame. Toen ik even niet keek gooide ze een hele pot sambal in de pan!”

Menselijker
Vóór zijn werk in de tv-studio stond Danny in de keuken van een sterrenrestaurant. “De lat lag torenhoog en zo hoort het ook.”, vindt hij. “Het eten moest perfect zijn en in die periode was ik zeker geen prettige collega om mee samen te werken.

"In de keuken was ik een ontzettende *****. Hells Kitchen-Gordon Ramsey is er niks bij.”

Hij neemt een korte pauze en vervolgt: “Ik ben heel perfectionistisch en zorg ervoor dat ik AL-TIJD fris ben. Als een collega in de keuken niet scherp was, dan kreeg hij dat zeker te horen. Eigenlijk is het een wonder dat ik nooit een klap voor mijn kop heb gehad.” Tegenwoordig is Danny gelukkig een stuk rustiger dan vroeger. “Dat heb ik van Rudolph van Veen geleerd”, grijnst hij. “Toen ik een keer ontplofte heeft hij me bij de arm genomen en heel rustig gezegd; ‘Danny, dat kan ook anders’. Daar ben ik hem dankbaar voor. Dankzij hem ben ik menselijker geworden. Daarnaast spelen natuurlijk de veranderde werkzaamheden een rol. Zeg nu zelf; wie kan er boos worden op al die lieve oma’s?”  

Toekomstdromen
Voorlopig heeft de tv-kok het druk met de opnames van zijn tv-programma en natuurlijk de voorbereidingen voor het 24Kitchen Food Lovers Event in april. “Op het festival ga ik met oma Paula en oma Betty samenwerken, maar we strijden ook tegen elkaar”, knipoogt hij. “Wat mijn toekomstdromen zijn? Een ‘oma-productlijn’ starten lijkt me geweldig!” fantaseert Danny. “En hopelijk kunnen we het oma-concept uitbreiden naar familierecepten van grootmoeders uit andere culturen. Dan reis ik de hele culinaire wereld rond en heb ik in ieder land ‘mijn eigen oma’s’. Dat zou echt fantastisch zijn!”

Tv-kok Danny Jansen deelt (keuken)geheimen

3x DOEN op het Food Lovers Weekend - Danny geeft tips

Tip 1. Workshop Gnocchi maken. 
Roberta Pagnier leert je hoe je perfecte pasta maakt zonder machine. 

Tip 2. Workshop Van Veer Tot Filet.
Estée Strooker toont hoe je een kip ontleedt en van kop tot staart gebruikt. Brrrr, kippenvel.

Tip 3. Workshop Granny Steady Cook! 
Danny’s workshop vol Indonesische heerlijkheden. Met oma Betty en oma Paula.

Korting voor Ziggo klanten
Ziggo klanten krijgen korting op tickets voor het 24Kitchen Food Lovers Weekend van 15 t/m 17 april!

Lees meer over het event en claim je korting!

Agenda

Lady Gaga

Zaterdag 20 januari - 20.00 uur

Lady Gaga komt op 20 januari naar de Ziggo Dome met haar Joanne World Tour.

Kygo

Dinsdag 13 februari

De Noorse DJ, muzikant en producer Kygo geeft op 13 februari een show in de Ziggo Dome!

The Chainsmokers

Zaterdag 17 februari

The Chainsmokers zie je op zaterdag 17 februari in de Ziggo Dome!

Imagine Dragons

Maandag 19 februari

Op maandag 19 februari komt Imagine Dragons naar de Ziggo Dome! De kaartverkoop start vrijdag 22 sep

Kendrick Lamar

Vrijdag 23 februari

Op 23 februari komt Kendrick Lamar naar de Ziggo Dome! De kaartverkoop start 6 oktober om 10 uur.

Zsa Zsa Su!

Zaterdag 24 februari

Zsa Zsa Su! keert op zaterdag 24 februari terug naar de Ziggo Dome! De kaartverkoop start 17 septemb

Alle events

Nieuwsgierig naar álle events?

Alle events
Uitgelicht
Ziggo On Demand

De 5 beste spionagefilms

Stiekem is het de droom van ons allemaal: een leven als spion. Je ziet jezelf al gaan, met een paraplu die verandert in een geweer. Vet! Zet een van deze films op, en waan jezelf Inspector Gagdet.

Ziggo On Demand

De 5 beste misdaadfilms

Je vrienden noemen jou wel eens Peter R. De Vries, want je zit het liefst met een notitieblokje op schoot mee te schrijven tijdens een detectivefilm. Deze films zijn voor jou gemaakt!

Ziggo On Demand

Rogue One

Weet je nog? Dat in de intro van de eerste Star Wars-film werd gesproken over rebellen die de plannen van de Death Star hebben gestolen? Dat is de basis voor Rogue One. Een nieuwe film in het Star Wars-universum. En vanaf 21 april bij Ziggo On Demand.

HBO

Veep - seizoen 6

Weinig politieke sitcoms in Amerika zijn zo succesvol als de HBO-serie Veep. Selina Meyer probeert zich als vice-president overeind te houden in het Witte Huis, terzijde gestaan door een niet al te competente staf.