EK voor curlingmannen een halte naar Spelen

EK voor curlingmannen een halte naar Spelen

Natuurlijk, de jonge Nederlandse curlingploeg is gebrand op een goede prestatie op het Europees Kampioenschap in het Deense Esbjerg. Maar voor de winst gaan, dat is erg ambitieus. De mannen spelen voor het eerst in de A-divisie, tegen wereldtoppers als Zweden en Noorwegen. 'We gaan erheen met het idee dat elke tegenstander sterk is. Maar van veel teams hebben we al eens gewonnen. Ook verloren, dat wel. We moeten gewoon zorgen dat we een goede week hebben', vertelt curler Carlo Glasbergen dinsdag.

Vandaar ook dat de doelstelling beschaafd is. 'We willen bij de eerste zeven eindigen, want die landen plaatsen zich rechtstreeks voor het WK. Maar we hebben de afgelopen tijd veel internationale wedstrijden gespeeld en goede resultaten geboekt (bijvoorbeeld twee tweede plaatsen in de laatste maand ), dus dat geeft vertrouwen.'

Het EK is dus vooral een belangrijke halte in een reis die vijf jaar terug begon. 'We willen naar de Spelen, het is een langetermijnproject. Met de promotie van vorig jaar waren we heel blij, maar het is ook een logische stap', verwijst Glasbergen naar de sprong die de Nederlanders op het vorige EK maakten van de B-divisie naar de A-divisie.

Op het EK is Oranje de jongste ploeg met zelfs twee teamleden van slechts zeventien jaar. 'Het is voor ons nog een nieuwe ervaring. Maar dat we het jongste team op het EK zijn, geeft ook aan dat er veel potentie in dit team zit. We kunnen nog lang mee', aldus Glasbergen, zelf 25 jaar. Verder dan 2018? 'Minimaal tot 2018, laten we het daarop houden', lacht hij. De jongens zijn bovendien dikke vrienden geworden. 'We zijn veel samen, trainen heel veel, gaan vaak naar buitenlandse toernooien. De sfeer is goed en dat maakt ons heel sterk. Dat is een deel van onze kracht.'

Als alles volgens plan verloopt, speelt de ploeg van bondscoach Shari Leibbrandt in april het WK in Zwitserland. Deelname aan één van de WK's tussen 2014 en 2017 geeft al recht op deelname aan het olympisch kwalificatietoernooi, waar twee tickets naar Zuid-Korea liggen. Op het WK van 2016 en 2017 zijn echter ook punten te verdienen en de zeven teams met de meeste punten, gaan direct naar de Spelen. 'Het zou mooi zijn als we dit jaar het WK halen. En anders volgend jaar. We willen onze reis voortzetten.'

Agenda

Volg de Olympische Winterspelen live bij Eurosport

Vrijdag 9 februari

Zeventien dagen, vijftien sporten en 33 Nederlandse topsporters. Volg van 9 tot 25 februari elke sec

Kendrick Lamar

Vrijdag 23 februari - 20.00 uur

Op 23 februari komt Kendrick Lamar naar de Ziggo Dome! De kaartverkoop start 6 oktober om 10 uur.

Zsa Zsa Su!

Zaterdag 24 februari - 22.00 uur

Zsa Zsa Su! keert op zaterdag 24 februari terug naar de Ziggo Dome! De kaartverkoop start 17 septemb

The Killers

Woensdag 28 februari

Op 28 februari 2018 komt The Killers naar de Ziggo Dome! De kaartverkoop start 22 september om 10:00

Don't Let Daddy Know

Vrijdag 2 maart

Op 2 en 3 maart komt DLDK terug naar de Ziggo Dome! Kaartverkoop start 25 oktober.

Don't Let Daddy Know

Zaterdag 3 maart

Op 2 en 3 maart komt DLDK terug naar de Ziggo Dome! Kaartverkoop start 25 oktober.

Alle events

Nieuwsgierig naar álle events?

Alle events
Uitgelicht
Evenement is geweest

F1 Grand Prix van België

Na een welverdiende zomerstop mogen de Formule 1-coureurs weer aan de bak in België. Een soort van thuiswedstrijd voor Max Verstappen.

Basketbal

NBA All-Star Weekend 2018

Basketbalfans likken dit weekend hun vingers af bij Ziggo Sport. In Los Angeles komt namelijk de crème de la crème van de NBA bijeen om hun skills te laten zien. Live op je beeldscherm op kanaal 14.

Rugby

Six Nations rugby

We zenden weer live het meest prestigieuze rugbytoernooi van het noordelijk halfrond uit: de Six Nations. Van 3 februari t/m 17 maart live bij Ziggo Sport Totaal. Samenvattingen zie je bij Ziggo Sport (kanaal 14).