Bondscoach vertrouwt op troeven bij WK dammen

Bondscoach vertrouwt op troeven bij WK dammen

De dammers genieten van een rustdag in Emmen, waar het negentien rondes durende WK wordt gestreden. Halverwege voert de Georgiev, de achtvoudig wereldkampioen, de lijst aan. Gevolgd door de tweede Nederlandse troeven op respectievelijk één en twee punten achterstand. De zeventienjarige Groenendijk is de opvallendste naam in die top drie. 'Hij doet het fantastisch. Hij speelt natuurlijk onbevangen en vrij, net als dat anderen tegen hem vrij spelen. Als ze zich goed voorbereid hadden, was dat misschien niet zo geweest', aldus Clerc.

Groenendijk is namelijk een bekend talent. 'Hij heeft in elke leeftijdsklasse alles gewonnen wat er te winnen valt. Misschien is er bij de anderen nu wel wat verbazing. Ze komen er nu achter dat hij heel goed is. Hij heeft tot nu toe alleen verloren van Boomstra. Dat was voor hem de lastigste wedstrijd, denk ik. Hij kijk op tegen Roel en ze trainen met elkaar. Tegen Georgiev hoeft hij zeker niet te verliezen', analyseert Clerc de ijzersterke eerste toernooihelft van zijn pupil.

Als de benjamin van het toernooi de Russische favoriet klopt, biedt dat kansen voor Boomstra. Die moet bovendien zelf ook nog spelen tegen Georgiev. 'Met Boomstra gaat het iets minder dan we hadden verwacht en gehoopt. Maar vooraf was het rooster bekend en op papier is zijn tweede helft wat lichter. Dus hij moet daarin meer dan twee partijen kunnen winnen.'

Als de Nederlandse grootmeester aanstaande vrijdag wint van de gevreesde Rus, is de titel binnen handbereik, voor hem of voor Groenendijk. En dat in eigen land. 'Het maakt niet uit of het bord in Emmen of Moskou staat, het blijft een dambord. Maar misschien is het qua omstandigheden een klein voordeel', aldus Clerc.

Agenda

Lady Gaga

Zaterdag 20 januari - 20.00 uur

Lady Gaga komt op 20 januari naar de Ziggo Dome met haar Joanne World Tour.

Kygo

Dinsdag 13 februari

De Noorse DJ, muzikant en producer Kygo geeft op 13 februari een show in de Ziggo Dome!

The Chainsmokers

Zaterdag 17 februari

The Chainsmokers zie je op zaterdag 17 februari in de Ziggo Dome!

Imagine Dragons

Maandag 19 februari

Op maandag 19 februari komt Imagine Dragons naar de Ziggo Dome! De kaartverkoop start vrijdag 22 sep

Kendrick Lamar

Vrijdag 23 februari

Op 23 februari komt Kendrick Lamar naar de Ziggo Dome! De kaartverkoop start 6 oktober om 10 uur.

Zsa Zsa Su!

Zaterdag 24 februari

Zsa Zsa Su! keert op zaterdag 24 februari terug naar de Ziggo Dome! De kaartverkoop start 17 septemb

Alle events

Nieuwsgierig naar álle events?

Alle events
Uitgelicht
Evenement is geweest

F1 Grand Prix van België

Na een welverdiende zomerstop mogen de Formule 1-coureurs weer aan de bak in België. Een soort van thuiswedstrijd voor Max Verstappen.

Rugby

Try’s en tackles van topniveau

We zenden weer live het meest prestigieuze rugbytoernooi van het noordelijk halfrond uit: de Six Nations. Je ziet het toptoernooi van 3 februari t/m 17 maart bij Ziggo Sport. Engeland, Schotland, Ierland, Wales, Frankrijk en Italië strijden om de titel.

Ziggo Sport

Toptennis in februari

De Oranjemannen zijn terug in de wereldtop met een plek in de Davis Cup. De vrouwen spelen tegen de VS in de Fed Cup. En op het hardcourt van de Ahoy wordt het ABN-AMRO World Tennis Tournament gespeeld.

Ziggo Sport

WK-kwalificatie handbalmannen

Het WK voor de Oranje-vrouwen werd met een bronzen plak beloond. De handbalmannen mogen een poging wagen zich te plaatsen voor het WK in 2019 in Denemarken en Duitsland.